В Україні зараз активно закликають громадян використовувати послуги недержавних пенсійних фондів (НПФ), щоб забезпечити собі гідну пенсію у майбутньому. Але чи варто вносити туди свої заощадження?

Існує велика кількість українців, котрим не вистачає грошей для забезпечення комфортної старості після виходу на пенсію. Про це розповідає Мінфін.

пенсіонерка, фото gettyimages
пенсіонерка, фото gettyimages

Тисячі людей будуть змушені покладатися виключно на пенсію від держави. Саме тому питання про те, чи варто довіряти свої накопичення НПФ стає дуже актуальним.

На перший погляд, кількість клієнтів цих фондів переконлива – близько 886 тисяч осіб. Проте щодо стає зрозуміло, що з них є лише формальними учасниками і поповнюють свої рахунки.

Популярні новини зараз
"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."
Показати ще

Принцип роботи НПФ простий: учасник фонду регулярно поповнює свій рахунок, а НПФ інвестує ці кошти для одержання прибутку. Після досягнення певного віку учасник починає отримувати виплати із накопичених коштів.

Пенсіонери
Пенсіонери

Плюси та мінуси НВФ

Однією з основних переваг використання НПФ є складний відсоток, який дозволяє нараховувати відсотки вже нараховані відсотки.

Гроші на рахунках у НПФ не можуть зникнути, навіть у разі ліквідації фонду.

Проте участь у НПФ йде разом із витратами обслуговування рахунку, і прибутковість інвестицій не гарантована. Крім того, дохідність НПФ щорічно змінюється та залежить від ефективності управління коштами.

Пенсіонерка, скріншот відео
Пенсіонерка, скріншот відео

Деякі НПФ можуть дати більш високу прибутковість, тому перед відкриттям рахунку в НПФ слід ретельно вивчити їхні рейтинги та прибутковість за попередні періоди.

Альтернативою НПФ є самостійне нагромадження на пенсію. Для цього можна використовувати облігації державної позики та готівкову валюту. Однак треба розуміти, що прибутковість таких інвестицій може бути нижчою, ніж у успішних НПФ.

У результаті рішення про те, чи використовувати послуги НПФ для накопичення на пенсію, залишається за кожним громадянином. Важливо зважити всі за і проти.

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що ціни на навчання в Україні стрімко зростають: далі – гірше

Вам буде цікаво дізнатися, що заважає платити гідні пенсії: відповідальність переклали на українців