На початку повномасштабної війни Харківські клумби стали символом незламності міста, витримували артилерійські обстріли та продовжували цвісти. Упродовж тривалого часу комунальники виходили на роботу, незважаючи на загрозу потрапити під обстріл.

Навесні 2022 року, коли сили комунальників були на межі, люди з усієї країни виявили солідарність та підтримку, відправляючи до Харкова саджанці дерев та квітів.

Міський парк / фото: скріншот Youtube
Міський парк / фото: скріншот Youtube

Цей жест став проявом єдності та підтримки у скрутні часи. Навіть у розпал обстрілів комунальники продовжували роботу, висаджуючи гібіскуси та сакури, які надсилали місту дбайливі люди з різних куточків країни.

Однак у міру розвитку ситуації ставлення городян до витрат на благоустрій почало змінюватися. В умовах війни та нестачі ресурсів багато хто почав закликати спрямовувати гроші, раніше витрачені на квіти та озеленення, на підтримку армії та боротьбу з військовою загрозою.

Популярні новини зараз
Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Квіти, клумби / фото: скріншот Youtube
Квіти, клумби / фото: скріншот Youtube

2023 року витрати на озеленення досягли позначки 80 мільйонів гривень. 2024 року планувалося витратити 27 мільйонів гривень.

Багато міст стали свідками пікетів із вимогами спрямувати кошти на потреби армії. Харків не залишився осторонь цієї дискусії. Влада міста почала отримувати вимоги скоротити витрати на озеленення та благоустрій на користь підтримки військових.

Клумба. Фото з сайту Pexels
Клумба. Фото з сайту Pexels

Хоча міський голова наголошував на важливості озеленення для моральної підтримки городян та військовослужбовців, громадська думка відіграла свою роль. Витрати на озеленення скоротили, але не скасували повністю.

Харків'янин Михайло Титаренко запропонував компромісний варіант, що допоможе заощадити ресурси, але зберегти красу міста. Він запропонував висаджувати багаторічні квіти замість щорічних петуній та отримав широку підтримку.

Це дозволить зберегти знамениті харківські клумби, але знизити витрати на їх догляд та оновлення. Петиція на розгляд цієї пропозиції вже зареєстрована на сайті міськради та набирає підтримки серед городян.

Нагадаємо, мати воїна втілила свій біль у добрих вчинках: купила дзвін, дитячий майданчик і 2 будинки для біженок

Крім того, Знай.ua повідомляв, подарували квіти на 8 березня, а простоять до Великого посту: як правильно зберігати квіти і що потрібно додати у воду