На початку 2024 року величезні плантації какао в Кот-д'Івуарі та Гані зіткнулися з проблемами у виробництві через нестачу какао-бобів. Це що стало причиною зупинки та зменшення обсягів переробки.

За інформацією від чотирьох торговельних джерел для Reuters, така ситуація може спричинити зростання цін на шоколад по всьому світу.

Зазначається, що виробники шоколаду вже зіткнулися з необхідністю підвищити ціни для кінцевих споживачів через неврожай у двох країнах. Це відчутно тому, що вони разом виробляють майже 60% світового какао. Прогнозується, що поточний рік також принесе невеликий врожай.

Шоколадка. Фото: скрін youtube
Шоколадка. Фото: скрін youtube

Ціни на какао за останній рік зросли більш ніж удвічі, досягнувши рекордних показників.

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК В Україні випустили нову 5-гривневу монетку: чому вона унікальна Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Шоколадні компанії, що залежать від переробників какао-бобів у масло та рідину для виробництва шоколаду, стикаються з проблемою неможливості закупівлі необхідної сировини.

Зокрема, державний завод з переробки какао в Кот-д'Івуарі, Transcao, один з дев'яти найбільших у країні, повідомив про призупинення закупівлі какао-бобів через високу ціну. Завод продовжує працювати на наявних запасах, хоча за інформацією від галузевих джерел, його діяльність майже зупинилася.

Чорний шоколад. Фото: Youtube
Чорний шоколад. Фото: Youtube

Також повідомляється, що в Кот-д'Івуарі, найбільшому виробнику какао у світі, може бути закрито кілька великих державних заводів. Міжнародний трейдер Cargill, намагаючись знайти джерела какао-бобів для свого головного заводу в країні, був змушений призупинити свою діяльність на тиждень минулого місяця.

В Гані, другому за величиною виробнику какао у світі, більшість з восьми заводів, включаючи державну компанію з переробки какао (CPC), періодично зупиняли роботу на декілька тижнів з початку сезону в жовтні. CPC зазначила, що працює лише на 20% своєї потужності через дефіцит какао-бобів.

Раніше ми вже повідомляли, що картопля знову б'є цінові рекорди. Зростання цін відбувається на тлі відчутного дефіциту якісної продукції, що створює проблеми для оптових компаній та роздрібних мереж у забезпеченні необхідних обсягів для реалізації. У результаті фермери, які володіють запасами високоякісної картоплі, можуть підвищувати ціни, при цьому пропонуючи продукцію за ціною від 16 до 23 гривень за кілограм.