Незважаючи на прогноз щодо зниження рентабельності сільського господарства цього року, голова Української аграрної конфедерації, Павло Коваль, каже, що мало хто з аграріїв відмовиться від посівів цього сезону. Тож, швидше за все, голод нам поки що не загрожує.

Причина в тому, що просто припинити обробку полів не призведе до зниження витрат до нуля, оскільки більшість аграрних ділянок орендується, і за них доведеться платити. Про це розповів Delo.ua.

Польові роботи / фото: Freepik
Польові роботи / фото: Freepik

Зупинення оплати оренди може призвести до втрати активу, оскільки власники можуть переукласти договори з конкурентами. Тому фермери намагатимуться засіяти всі доступні площі, хоча деякі з них можуть тимчасово залишити деякі ділянки під пором.

Деякі фермери, які обробляють власні ділянки, можуть вирішити припинити обробку, але це не вплине на агросектор в цілому.

Популярні новини зараз
Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати
Показати ще

Польові роботи / фото: Freepik
Польові роботи / фото: Freepik

Також можлива ситуація, коли деякі поля залишаться незасіяними через складність доступу до фінансових ресурсів, що є загальною проблемою для агропідприємств.

Наразі вже 12 областей України розпочали весняну посівну. Станом на 7 березня загальна площа засіяних культур склала 68 тис. гектарів, включаючи пшеницю, ячмінь, горох та овес.

Щодо планів аграріїв на 2024 рік, вони планують збільшити площі під соєю та цукровим буряком, а скоротити під кукурудзою. Загалом площі під ярими культурами можуть зменшитися на 3,7%, при цьому збільшиться обробіток зернобобових та ярого ячменю.