Уявіть собі пенсіонера у віці 75 років, який на плечах є багажом життєвого досвіду, але вирішив, що його підприємницький дух ще не згас. Порушується питання: як це вплине на його пенсію?

Адвокат Андрій Межирицький роз'яснив цей момент, розповівши, чи зміниться розмір пенсії у того, хто вирішить у свої 75 років стати підприємцем на єдиному податку.

Пенсіонери . Фото Pexels
Пенсіонери . Фото Pexels

В історії цього пенсіонера, який отримує 2 тисячі гривень на місяць від ВПО та ще 8 тисяч гривень пенсії, замішане питання про те, чи може стартап у такому поважному віці якось вплинути на зменшення його щомісячних виплат.

Він збирається зайнятися підприємництвом на єдиному податку 2 групи, не наймаючи найманих працівників та звільняючи себе від сплати ЄСВ.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Обмануті пенсіонери,  фото: Поліція Запоріжжя / YouTube
Обмануті пенсіонери, фото: Поліція Запоріжжя / YouTube

Адвокат Межирицький розставив усі крапки над "i":

Пенсіонери, які продовжують працювати або займатися бізнесом, позбавляються лише права на індексацію пенсії, при цьому розмір її не зменшується за жодних обставин!

Доплата до мінімальної пенсії знімається, але в цьому випадку, з пенсією 8 тисяч гривень, це не стосується.

Відмовитися від ВПО перед початком підприємницької діяльності необов'язково – набуття статусу підприємця не стане підставою для припинення виплат.

Гроші, фото Уніан
Гроші, фото Уніан

За існуючими правилами, які можуть, звичайно, змінюватися, виплати збережуться автоматично, оскільки розмір пенсії становить менше 9000 гривень.

Питання реєстрації ФОП можна вирішити онлайн за наявності електронного ключа, і, як порадив адвокат, найпростіше отримати його як клієнт Приватбанку. Процес реєстрації коштуватиме 1000 гривень. Все робиться віддалено, без відвідування інстанцій – навіть банківського рахунку потрібно лише відвідати банк.

Також наш портал повідомляв, від 1,5 до 28 тисяч гривень: кому виплатять щедру винагороду

Раніше Знай.ua стало відомо про те, кому із пенсіонерів збільшать заслужені виплати