Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які з усією відповідальністю стежать за своїми платіжками з комуналки, є дуже важлива інформація. В Україні вже запровадили квитанцію за техобслуговування газової труби усередині багатоквартирного будинку.

Важливо відразу розповісти, що плата за роботи ТО нараховуватиметься раз на 3 або 5 років і в рік проведення ТО, а не щомісяця.

Про це в деталях розповіли фахівці консультаційного центру "ГазПравда".

Платіжки за газ. Фото: скрін youtube
Платіжки за газ. Фото: скрін youtube

Наприкінці 2023 року Міненерго та НКРЕКП врегулювали всі бюрократичні перепони, зокрема, затвердивши граничні тарифи та типовий договір на технічне обслуговування саме мереж спільної власності у багатоповерхівках.

Популярні новини зараз
Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня
Показати ще

Тож із 2024 року в Україні мають поступово відновити ТО газових мереж та обладнання, встановлених у місцях загального користування за новими правилами.

Відтепер усі співвласники багатоквартирних будинків, які не мали чинних індивідуальних чи колективних договорів, автоматично приєдналися до типового договору з місцевим оператором газорозподільних мереж (філією Газмережі чи міським чи облгазом). Цей договір не вимагає двостороннього підписання, оскільки така угода є типовою та публічною.

Обслуговування газових труб, скріншот: YouTube
Обслуговування газових труб, скріншот: YouTube

Оператори газорозподільних мереж оприлюднили орієнтовний розмір так званої "третьої платіжки" та графіки проведення ТО по кожному будинку. Знайти свою адресу ви можете на сайті свого Оператора ГРМ. Оприлюднені на сьогоднішній день ціни на ТО є орієнтовними. Остаточну вартість робіт буде уточнено після фактичного проведення та складання технічного паспорта.

Обслуговування газових труб, скріншот: YouTube
Обслуговування газових труб, скріншот: YouTube

Фінальна вартість ТО мереж спільної власності залежатиме від регіону, конкретного будинку, кількості квартир у ньому, а також технічних особливостей мереж. Але, на щастя, йдеться не про космічні суми. Наприклад, на Київщині разовий орієнтовний середній платіж за таке ТО з квартири складе 320 грн. Важливо: це не на місяць, а на 3 чи навіть 5 років.

Адже періодичність проведення ТО мереж багатоповерхівки залежить від їхнього віку. Зокрема, внутрішньобудинкові системи, термін експлуатації яких не перевищує 25 років, повинні обслуговуватись один раз на п'ять років. Якщо ж їм більше 25 років – раз на три роки.

Нагадаємо, нові тарифи набули чинності: для кого платіжки стануть ще більшим тягарем.

Раніше повідомлялося, комунальники розпочали кампанію з покарання боржників: спочатку приватні будинки, а потім квартири.

Також, постачальники вже оголосили тарифи на доставку газу в березні.