В Україні деякі категорії громадян можуть отримувати не лише пенсії, а й різні доплати, серед яких є і компенсаційна виплата. Важливо також знати, що раз на 5 років ця сума доплати збільшується.

Йдеться про компенсаційну доплату до пенсії за вік та встановлюється вона вперше при досягненні пенсіонером 70 років. Потім у 75 та 80 років сума надбавки збільшується.

Оформлення пенсії, фото: Facebook
Оформлення пенсії, фото: Facebook

Так, пенсіонерам у віці 70 років доплачують до пенсії 300 гривень, у віці 75 років – 456 гривень та у віці 80 років – 570 гривень.

Оформлення пенсії, фото: Facebook
Оформлення пенсії, фото: Facebook

Популярні новини зараз
Запитай у дружини або мами: які документи потрібні українським чоловікам для оновлення даних у ТЦК В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Відразу ж уточнимо, що ця доплата сумується, тобто коли вам виповнюється, наприклад, 75 років, до ваших 300 гривень просто додають 156 гривень, а не 456 до 300, як вважають деякі.

Також окрім досягнення певного віку є ще одна важлива вимога. Пенсія не повинна бути вищою за 10340, 35 гривень. Якщо ви отримуєте більше, то жодної вікової доплати вам не встановлюватимуть.

Оформлення пенсії, фото: Facebook
Оформлення пенсії, фото: Facebook

Кому з пенсіонерів проіндексують виплати у березні

За даними уряду, майже 10 млн пенсіонерів після березневої індексації зростуть виплати. Так, мінімальна сума підвищення становитиме 100 гривень, а максимальна — обмежена 1500 гривнями. Середній розмір підвищення – 322 гривні. При цьому середня пенсія країною зросте до 5717 гривень.

Оформлення пенсії, фото: Facebook// ПФУ у Донецькій області
Оформлення пенсії, фото: Facebook// ПФУ у Донецькій області

У Мінсоцполітики назвали категорії осіб, яким перерахують пенсії у березні, тобто цього місяця вони вже отримають підвищені виплати. Це:

- 9,5 млн непрацюючих пенсіонерів, яким пенсію призначено на загальних підставах;

-596 тис. Пенсіонерів силових відомств;

- 97,8 тис. осіб, які отримують пенсію за інвалідністю, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, або внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ
Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ

Підпадають під індексацію та пенсії за особливі заслуги перед Україною, які встановлені реабілітованим борцям за незалежність України у XX столітті.

Перенесено індексацію пенсій вчених, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування із запланованої дати 1 липня на 1 березня 2024 року. Це ще 20,8 тис. осіб. Працюючим пенсіонерам виплати підвищать із 1 квітня.

Нагадаємо, спробуйте вижити на ці гроші: як перерахують пенсії у березні.

Раніше повідомлялося, що не виконали умови - з вас 80 тисяч: за що каратимуть українців підвищеними штрафами у квітні.

Також, комуналка, субсидії та пенсії: які зміни принесе українцям весна.