З початку повномасштабного вторгнення минуло вже два роки. За цей час українці відчули вплив війни на економіку країни та рівень життя.

Зростання пенсій, мінімальної зарплатні та прожиткового мінімуму не завжди встигало за підвищенням цін на комуналку, продукти та пальне. Попри те, що за два роки економіка "прийшла до тями", підвищення цін все ж відбулося. Про те, як здорожчало життя, розповіли в виданні "Слово і діло".

Українці. Фото: скрін youtube
Українці. Фото: скрін youtube

Комунальні та держборг

За час "повномасштабки", найбільше здорожчали комунальні послуги. А саме електроенергія, тариф на яку підняли на понад 83%. При цьому тариф на природний газ залишився незмінним.

Популярні новини зараз
Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час
Показати ще

Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube
Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube

На понад 100% збільшився державний борг країни, але покращився рівень інфляції.

Ситуація з продуктами

З цінами продуктів ситуація гірша. Лише гречка та соняшникова олія опустилися в ціні на 39,4% та 3,5% відповідно. Лідером зі здорожчання стала картопля. З 2021 року її вартість зросла на понад 131% і зараз досягла ціни в 21,46 грн/кг.

Молочні продукти. Фото: скрін youtube
Молочні продукти. Фото: скрін youtube

На понад 60% виросли цінники на сало, тому тепер українці купують кілограм за 174,26 гривні. На одному рівні зросли в вартості молоко та хліб - на трохи більше ніж 30%. Проте яйця та свинина виросли майже в половину.

Як змінилася вартість пального

З 2022 року виросли в ціні всі види пального. Лідер по здорожчанню дизпаливо - майже 69%. Трохи менше здорожчав бензин - на 62%, а автогаз піднявся в вартості на половину.

Як здорожчало життя українців за два роки "повномасштабки". Фото: Слово і діло
Як здорожчало життя українців за два роки "повномасштабки". Фото: Слово і діло

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, де вигідніше поповнити запас вітамінів: в українських супермаркетах "роздають" знижки на груші, персики та цитрусові

Раніше портал Знай інформував, страви будуть смачніші, а гаманець ціліший: кетчуп, майонез та томатна паста порадували здешевленням

Також наш портал повідомляв, радість для гаманців: у супермаркетах цінопад на часник, цибулю та печериці