У церковному календарі це день вшанування пам'яті святого Маврикія та 70 воїнів, мучеників Апамейських.

Інші назви свята: Маврикій, День Маврикія.

Цього дня були особливі прикмети про птахів, адже граки, ластівки та шпаки вже мають повернутися з теплих країв. Повернення птахів означає, що тепер уже зими не буде, тому вони завжди приносять радість. Але їм поки що практично нічого є. Повісьте шпаківню, годівницю, покладіть туди трохи зерна. Так ви не тільки допоможете пташкам, але й привернете у своє життя радість та щастя.

Популярні новини зараз
Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

Раніше цього дня вже розпочинали роботу в полі, удобрювали землю. Тому можете і ви зайнятися підживленням рослин, посадкою розсади та іншими городно-польовими справами. До речі, щоб уникнути комах у будинку, слід покласти трохи землі у кутку. Якщо зараз на Півдні посіяти капусту та горох, то гусениці не нападуть на рослини під час зав'язування качанів. Насіння потрібно спочатку збризкати водою, окреслити їх безіменним пальцем і сказати: "Ви виростаєте, урожай хороший приносите" .

Ще сьогодні можна приготувати традиційну страву для цього дня – чорну юшку. Її готують на огірковому розсолі, додають коріння та прянощі. Якщо ви заручені, то для майбутнього чоловіка слід зв'язати шарф, в якому він ходитиме до цієї дати. Вже в обід він повинен сказати, чи було йому комфортно у шарфі. Якщо неприємних відчуттів не було, то з дружиною він житиме у світі та ладі, а якщо були, то дружина буде сварливою і часто скандалитиме.

Раніше господині читали 22 лютого змову від псування та пристріту саду та городу, адже якщо на нього було наведено псування, або хтось недобре подивився, то не буде земля народити, а отже, родина залишиться голодною.

Що не можна робити 22 лютого

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - поганословити, пліткувати, ображати людей та тварин, відмовляти у допомозі.

За народними прикметами у цей день забороняється займатися домашніми справами: прати, гладити, вишивати, а особливо підмітати та мити підлогу - вважається, що так можна вимостити з дому щастя.

Лайфхак з віником, скріншот з відео
Лайфхак з віником, скріншот з відео

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про дві молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.