В Україні на березень заплановано дві важливі новини для пенсіонерів: перша – щорічна індексація на планові 13%, а друга – збільшення прожиткового мінімуму на 12,8%. Чи чекають на пенсіонери ці зміни з нетерпінням?

Згідно з опитуванням серед пенсіонерів, ситуація з доходами у багатьох залишається вкрай складною.

Пенсіонер, фото freepik
Пенсіонер, фото freepik

Багато хто змушений звертатися за підтримкою до родичів, щоб звести кінці з кінцями, а оплата комунальних послуг буквально може "з'їдати" половину або більшу частину пенсії.

Популярні новини зараз
Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"
Показати ще

Художниця Мирослава Сильвестрівна ділиться своїм досвідом: "У мене пенсія з інвалідності (я інвалід дитинства) лише 2500 гривень. Її навіть на комуналку не вистачає. Хоча максимально заощаджую."

Людмила Василівна присвятила 40 років свого життя роботі на ткацькій фабриці, але навіть незважаючи на маленьку пенсію зараз, щиро дрібниться, бажаючи зарплату хоча б на пару тисяч більше:

пенсіонери, скріншот з відео
пенсіонери, скріншот з відео

"У мене пенсія – 3000 гривень. На що її вистачає? На оплату мобільного телефону та частини комуналки. Решта – дочка допомагає, як і з продуктами. Якось підрахувала, що у мене від пенсії на щоденні витрати 70 гривень на день залишається. А індексація - це подачки. Нехай краще пенсію зроблять хоча б 5-6 тисяч на місяць."

Деякі пенсіонери, такі як Олег Валентинович, вважають, що зміни в індексації не сильно змінять матеріальне становище.

"Всі ці індексації мало що вирішують. Ну добре, як мені додадуть 800 гривень. Але у більшості пенсіонерів, яких я знаю, пенсія 2400-2800 на місяць. І додадуть їм у середньому 650 гривень. А взагалі я вважаю, мінімальна пенсія повинна бути на рівні мінімальної заробітної плати."

Пенсіонери, фото з вільних джерел
Пенсіонери, фото з вільних джерел

У той час як деякі підходять до питання про пенсії з філософського погляду:

"От у моєї сусідки пенсія 6 тисяч, вона каже – не вистачає. Адже скільки не буде – мало, а скільки є – люди все одно якось проживуть. Особисто у мене пенсія 4300 гривень, на комуналку минулого місяця пішло 2900. Але не голодую. Продукти купую раз на місяць на ринку. У магазині - хіба що хліб."

пенсіонери в Україні, фото Pxhere
пенсіонери в Україні, фото Pxhere

Літні люди в Україні, які отримують пенсії у розмірі 3000 гривень, справді стикаються з справді жалюгідною ситуацією.

Ці "копійки" не дозволяють їм повноцінно покрити свої життєві витрати, але незважаючи на труднощі, багато хто висловлює оптимізм щодо подальшого підвищення.

Однак реальність така, що ці підняття не вирішують проблеми докорінно. Пенсіонери заслуговують на більш гідне забезпечення після трудової діяльності, і вимога справедливих пенсійних виплат не є надмірною.

Раніше ми писали про те, що виплати виростуть не для всіх: хто з пенсіонерів приречений на виживання

Крім того, Знай.ua повідомляв, що про дна маленька деталь і пенсію можуть заморозити: що потрібно зробити протягом 10 днів.

Також наш портал інформував, підвищення для обраних? Хто у березні відчує індексацію пенсій