В Україні пенсіонерам, щоби продовжувати отримувати виплати, необхідно періодично проходити так звану ідентифікацію. Завдяки цій процедурі можна перевірити, чи справді виплати отримує той, кому вони призначені. Якщо це неможливо зробити особисто, є варіант пройти ідентифікацію за допомогою відеозв'язку.

Насамперед це стосується пенсіонерів, які отримують виплати через Ощадбанк, а також ті, хто стали ВПО до 24 лютого 2024 року.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ Донецької області
Оформлення пенсії, фото: ПФУ Донецької області

Фахівці Головного управління ПФУ в Луганській області заявили, що українські пенсіонери мають час до 31 березня 2024 року. Українців закликають не затягувати із процедурою.

Ідентифікацію можна пройти:

1. Особисто звернувшись до відділення АТ «Ощадбанк». При собі потрібно мати: паспорт громадянина України, основну картку чи електронне посвідчення. Звернувшись до каси "Ощадбанку" та повідомивши касиру про необхідність проходження ідентифікації, далі слід зробити три кроки на вибір:

- зняти гроші за допомогою введення ПІН-коду,

- подивитися баланс за допомогою введення ПІН-коду,

- змінити ПІН-код.

Популярні новини зараз
"Період складнощів закінчується": ведичні астрологи назвали місяць, коли українцям стане легше дихати Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."
Показати ще

2. Особисто звернутися до будь-якого зручного сервісного центру Пенсійного фонду України з документом, що засвідчує особу (паспорт громадянина України).

3. Через особистий кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія. Підпис» («Дія ID»), створеної за допомогою мобільного додатка Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.

4. За допомогою відеоконференцзв'язку у територіальному органі Пенсійного фонду України.

5. У закордонній дипломатичній установі України отримати документ, що засвідчує, що фізична особа жива, якщо пенсіонер із числа ВПО перебуває за кордоном. Видане в установленому порядку посвідчення разом із заявою про проходження ідентифікації (довільної форми) слід направити до територіального органу Пенсійного фонду України, де пенсіонер перебуває на обліку.

Оформлення пенсії, фото: Facebook
Оформлення пенсії, фото: Facebook

Подати заяву на проходження ідентифікації у режимі відеоконференції можна:

1. Через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України шляхом заповнення відповідного електронного бланка.

2. За допомогою засобів телефонного зв'язку через контакт-центр Пенсійного фонду України. Щоб записатися на проходження ідентифікації в режимі відеоконференцзв'язку через веб-портал Пенсійного фонду України, необхідно:

- Зайдіть на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua . У верхній частині екрана виберіть вкладку «Ідентифікація у режимі відеоконференції» та натисніть на неї.

- у формі, яка з'явиться на екрані, заповніть усі поля, позначені зірочкою.

Оформлення пенсії, фото: Facebook
Оформлення пенсії, фото: Facebook

Виконуйте вказівки на екрані. Заповніть особисті дані; дані документа, що засвідчує особу; вкажіть адресу електронної пошти та телефонний номер (для отримання зворотного контакту від спеціалістів Пенсійного фонду); зі списку виберіть спосіб проведення відеоідентифікації через один із запропонованих додатків: Google Meet, Signal, Skype, Telegram, Viber, WhatsApp, Zoom; у разі потреби вкажіть вид послуги, яку необхідно забезпечити під час відеоідентифікації (перекладач жестового мовлення, фізичний супровід персонального асистента або помічника тощо), погодьтеся на передачу даних та натисніть «Подати заяву». До заяви можуть бути додані (як прикріплені файли) ідентифікаційні документи: паспорт, пенсійне посвідчення, довідка про присвоєння ідентифікаційного номера, свідоцтво про народження, трудова книжка тощо (розмір кожного файлу не повинен перевищувати 1 Мб).

Оформлення пенсії, фото: Facebook/ПФУ
Оформлення пенсії, фото: Facebook/ПФУ

У ПФУ додають, що на користь малолітніх чи неповнолітніх осіб, недієздатних осіб, осіб, дієздатність яких обмежена, заяви подаються батьками, усиновлювачами, батьками-вихователями, прийомними батьками, патронатними вихователями, опікунами, піклувальниками.

Щоб подати заяву за допомогою телефонного зв'язку, потрібно:

1. Зателефонуйте за одним із номерів контакт-центру Пенсійного фонду України: 0800 503 753, (044) 281-08-70, (044) 281 08 71.

2. Після з'єднання виконайте наведені нижче інструкції: з наведених нижче питань виберіть «Питання виплати пенсій та ідентифікації» та натисніть цифру 3 на клавіатурі телефону.

3. Надайте оператору відповіді на запитання для заповнення заяви на ідентифікацію, включаючи адресу електронної пошти та номер телефону (для отримання зворотного контакту від фахівців Пенсійного фонду).

Після подання заяви на проходження ідентифікації в режимі відеоконференцзв'язку (будь-яким із зазначених способів) з вами зв'яжеться уповноважений працівник органу Пенсійного фонду України для погодження часу та способу проведення відеоідентифікації.

Відеоідентифікація здійснюється протягом 30 календарних днів, але не раніше ніж 10 робочих днів з дати подання заяви або звернення.

Оформлення пенсії, фото: Facebook/ПФУ
Оформлення пенсії, фото: Facebook/ПФУ

Одержувачів виплат попереджають, що у разі непроходження ідентифікації пенсія накопичуватиметься на розрахунковому рахунку пенсіонера до моменту проходження ідентифікації. Після проходження сума пенсії перераховуватиметься на рахунок пенсіонера з місяця, у якому припинилося фінансування виплати. Це передбачено для того, щоб уникнути зловживань та ситуацій, коли засобами може скористатися інша людина, отримавши доступ до картки та ПІН-коду.

Нагадаємо, українські зарплати шокували навіть штучний інтелект: вище за бідність, але не комфортно.

Раніше повідомлялося, зростання пенсії на 13% - не для всіх: кому березнева індексація принесе розпач і розчарування.

Також, субсидію не дадуть: на кого з українців чекає нерівний бій із платіжками.