Нещодавно, Уряд прийняв рішення про скасування мораторію на відключення комуналки та нарахування пені боржникам. Раніше, постачальники електроенергії попередили своїх споживачів, хто ризикує залишитися без світла.

Тепер за виконання взялися й водоканали. Про те, як боротимуться з заборгованістю населення, розповіли в водоканалі Гайсин.

Тарифи на воду / фото: Freepik
Тарифи на воду / фото: Freepik

З боргами населення, водоканал боротиметься кількома способами: відключенням води або в судовому порядку. Окрім цього нараховуватиметься і пеня за прострочені платіжки. Тому, потрібно знати ключові моменти, щоб не залишитися без водопостачання.

Зупинення водопостачання

Популярні новини зараз
Вже ніхто не сховається: військовозобов’язаних внесуть до єдиного реєстру – ТЦК дізнається про все Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Перед відключенням води, боржник відносин отримає попередження від виконавця про борг та порядок його погашення. Якщо протягом 30 днів, споживач не сплатить заборгованість в повному обсязі, то в помешканні зупинять водопостачання.

Тарифи на воду / фото: Freepik
Тарифи на воду / фото: Freepik

Нарахування пені

Нарахування пені на борг відбуватиметься наступним чином: не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення, та не більше ніж 100% від загальної суми боргу. Точну суму пені за прострочений платіж, вказують в договорі.

Постачальник послуг може подати позов на боржника, і тоді, рішення про подальшу долю заборгованості та споживача визначатиметься в судовому порядку.

Платіжка. Фото: скрін youtube
Платіжка. Фото: скрін youtube

Як уникнути відключення/зупинки водопостачання

В водоканалі нагадали, що споживачі можуть отримати реструктуризацію боргу. Для цього потрібно звернутися до Центру обслуговування абонентів. Таким чином, українці зможуть сплатити суму заборгованості не відразу, а розділити на зручні суми та періоди.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, у постачальника буде всього місяць: українцям обіцяють знизити платіжки за комунальні

Раніше портал Знай інформував, споживачі "Нафтогазу" у шоці: зникла одна важлива функція

Також наш портал повідомляв, в ПФУ дали важливе пояснення отримувачам субсидій