Багато хто з нас мріє про життя за межами рідної країни, але що робити з пенсією, якщо рішення про постійне проживання вже ухвалено? Відповіді на ці запитання надав Пенсійний фонд України.

Якщо ваш шлях веде до іншої країни, вам необхідно дотримуватись певних процедур, щоб забезпечити продовження виплат пенсії. Ось кілька ключових кроків.

Пенсіонери, Фото: сайт БезФормата
Пенсіонери, Фото: сайт БезФормата

1. Повідомте Пенсійний фонд про переїзд.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Подайте заяву до територіального органу Пенсійного фонду України про припинення виплати пенсії в Україні. Це необхідно зробити не пізніше ніж за місяць до виїзду, надавши документи про тимчасову відсутність зареєстрованої особи.

2. Визначте можливість виплати за кордоном.

Якщо ви переїжджаєте до країни з двостороннім договором про соціальне забезпечення, дізнайтесь про можливість продовження отримання пенсії. У разі переїзду до країн Співдружності Незалежних Держав виплата можлива за шість місяців до від'їзду.

Пенсіонери, Фото: сайт БезФормата
Пенсіонери, Фото: сайт БезФормата

3. Підготуйте документи.

Надайте необхідні документи, такі як:

  • справка ВПЛ,
  • копія закордонного паспорта,

талон про зняття з реєстрації для підтвердження відсутності зареєстрованої особи.

4. Отримайте пенсію у новій країні:

Після переїзду зверніться до територіального органу нової країни із заявою про призначення вам пенсії відповідно до їхнього законодавства.

Пенсіонери, фото: tvoemisto.tv
Пенсіонери, фото: tvoemisto.tv

Для країн СНД виплати можуть бути здійснені за шість місяців наперед, а для країн, таких як Естонія, Латвія, Литва, Болгарія, Іспанія, Словаччина, Чехія, Португалія – також за шість місяців наперед перед від'їздом.

Також важливо відправляти щорічні повідомлення "про перебування в живих особи, яка отримує пенсію" на бланку, що надається Пенсійним фондом. Це слід робити не пізніше 31 грудня кожного року .

Таким чином, завдяки цьому дотримання вимог переїзд за кордон не стане для вас бар'єром для отримання заслужених пенсійних виплат.

Також наш портал інформував, що після індексації пенсія не збільшується, а стає менше: як виправити ситуацію

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що Пенсійний фонд помилився у розрахунках: як оскаржити неправильно нараховану пенсію

Вам буде цікаво дізнатися про лютневі надбавки до пенсії: додаткових грошей вистачить на кілька буханців хліба