Наднормативний стаж роботи оплачується українцям у вигляді доплати до пенсії. Сергій Коробкін – експерт із пенсійних питань для видання "На пенсії" пояснив, як це працює та якою може вийти надбавка.

Доплата до пенсії виплачуватиметься за кожен місяць чи рік, які відпрацьовані понаднормово. Стаж вираховується залежно від того, коли громадянин пішов на пенсію.

Пенсійний стаж, скріншот з відео
Пенсійний стаж, скріншот з відео

Наприклад, для жінок, які вийшли на пенсію до 2011 року доплачуватимуть, якщо накопиченого стажу понад 20 років. Для чоловіків у такому випадку стаж повинен становити понад 25 років.

Починаючи з жовтня 2011 року стаж для отримання доплати повинен бути не менше 30 років для жінок і 35 років для чоловіків. Тобто додали аж 10 років обов’язкового стажу. За понаднормовий стаж доплата буде нараховуватись з розрахунку на рік.

Популярні новини зараз
Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Згідно з Законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" на цей час, чоловікам рахується понад 35 років, як понаднормовий стаж. Для жінок норма трошки менша – 30 років. За кожен відпрацьований рік пенсія буде збільшуватись на 1%. Проте лише на 1% мінімальної пенсії за віком.

Важливим моментом є те, що розмір основної пенсії має перевищувати прожитковий мінімум для непрацездатних осіб. У такому випадку доплата буде розраховуватись виходячи з його розміру. Якщо ж розмір основної пенсії менший за мінімальну, доплата буде меншого розміру.

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Якщо пенсіонер продовжує працювати, доплати за понаднормовий стаж у цей період не буде. Вона буде нарахована відразу після звільнення з місця роботи.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, пенсіонери отримають "зайві" пару сотень гривень у лютому: кому пощастить

Раніше наш портал інформував, пенсійний фонд помилився у розрахунках: як оскаржити неправильно нараховану пенсію

Також портал Знай повідомляв, голодний квітень: кому з пенсіонерів можуть призупинити виплати цієї весни