Через повномасштабне вторгнення багато українців були вимушені залишити рідні домівки та виїхати за кордон. У інші країни переїхало також немало літніх людей.

Фахівці Пенсійного Фонду пояснили, чи виплачується фінансова допомога родичам на поховання у разі смерті українця похилого віку за межами країни.

Українські біженці. Фото: скрін youtube
Українські біженці. Фото: скрін youtube

Зазначається, що Україна підписала з Польщею угоду про соцзабезпечення, за якою отримати допомогу на поховання пенсіонера можна, звернувшись у компетентну установу соціального страхування цієї країни.

Виплати можна також оформити в одному із сервісних центрів Пенсійного фонду.

Популярні новини зараз
Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

Закон у такому випадку не обмежує жодними термінами, тож оформити допомогу на поховання дозволяється будь-коли після смерті пенсіонера.

Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube

Зазначається, що розмір допомоги на поховання пенсіонера залежить від закону, за яким призначалась пенсія померлому.

Зокрема, якщо пенсіонеру надавали пенсію, призначену за законом "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", то допомога виплачується у розмірі тримісячної пенсії. Проте не менше п’ятикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (3023 грн), тобто 15,115 тис. грн.

Нагадаємо, портал Знай, інформував, пенсіонерам заморозять карти "Ощадбанку": що потрібно встигнути

Раніше на порталі Знай повідомлялося, перерахунок пенсій не за горами: хто отримає найбільше підвищення

Також, наш портал інформував, зарплатні чекати не доведеться: українцям виплачують чималі гроші