Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація від спеціалістів ПФУ. Справа в тому, що деякі українці, які вже перебувають на "заслуженому відпочинку", не знають елементарних правил у разі зміни виду пенсії.

Цього разу наші читачі дізнаються, як відбувається перехід із пенсії "за вислугу років" на пенсію "за віком".

Про це стало відомо завдяки відповіді фахівців із прес-служби Пенсійного фонду України у мережі Facebook.

Оформлення пенсії, фото: Facebook/ПФУ
Оформлення пенсії, фото: Facebook/ПФУ

Один із українців звернувся з питанням такого плану: "Розкажіть про перехід із пенсії за вислугу років на пенсію за віком".

Популярні новини зараз
Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими "Період складнощів закінчується": ведичні астрологи назвали місяць, коли українцям стане легше дихати Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Представники ПФУ відповіли і заявили, що перейти з пенсії за вислугу років на пенсію за віком можна, якщо особа при досягненні пенсійного віку має певну законодавством кількість страхового стажу.

Оформлення пенсії, фото: Facebook/ПФУ
Оформлення пенсії, фото: Facebook/ПФУ

Як відомо, пенсіонерам, яким призначено пенсію за вислугу років, під час роботи на посаді, яка дає право на цю пенсію, пенсія не сплачується. Право на отримання одночасно і пенсії, і заробітної плати у них виникає лише у разі, якщо після досягнення пенсійного віку їм буде призначено пенсію за віком.

Тому, виходячи із зазначеного, після досягнення такою особою пенсійного віку доцільно призначити йому пенсію за віком (йдеться про переведення з одного виду пенсії на інший).

Якщо пенсіонер після призначення пенсії за вислугу років не працював, розрахунок пенсії за віком здійснюватиметься за матеріалами пенсійної справи, тобто фактично розмір пенсії не зміниться – зміниться лише вид пенсії.

Оформлення пенсії, фото: Facebook/ПФУ
Оформлення пенсії, фото: Facebook/ПФУ

Якщо ж зазначена особа після призначення пенсії працювала, при переведенні на пенсію за віком, за її бажанням, можуть бути враховані стаж і заробіток, придбані після призначення пенсії за вислугу років, тобто збільшиться коефіцієнт страхового стажу та індивідуальний коефіцієнт заробітної плати.

Однак і в цьому випадку розрахунок заробітної плати здійснюватиметься з урахуванням показника середньої заробітної плати (доходу), що враховувався при призначенні пенсії за вислугу років. Виняток становить перехід із пенсії за інвалідністю на пенсію за віком.

Відповідь ПФУ, скріншот: Facebook
Відповідь ПФУ, скріншот: Facebook

Нагадаємо, українцям дозволили оплачувати лише 25% від комунальних платіжок: кому дадуть знижку.

Раніше повідомлялося, що за перерахунок доведеться заплатити нервами: що потрібно зробити пенсіонерам.

Також, що необхідно зробити пенсіонерам до 1 квітня.