З'явилася важлива інформація для власників паїв. Справа в тому, що власникам необхідно перевірити всі документи, оскільки інакше земля може опинитися у власності громади. Не всі власники земельних паїв розуміють, що сертифікат не підтверджує право власності на пай, він лише підтверджує право на одержання такої земельної ділянки.

Тому оформлення права власності на пай передбачає заміну сертифіката на витяг про право власності з Державного реєстру прав на нерухоме майно.

Про це українцям вирішив нагадати юрист "AdvokatPro" у соціальній мережі TikTok.

Земельний пай, фото: РИА Новости
Земельний пай, фото: РИА Новости

А це означає, що якщо громадянин на руках має сертифікат на пай, то цей документ не підтверджує право власності на землю. Через що земельний пай можна втратити, а точніше, право на його отримання, саме це гарантує сертифікат.

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."
Показати ще

Щоб не залишитись без землі, потрібно оформити право власності на пай. А документ, який підтверджує це право приватної власності, — витяг на право власності з Державного реєстру прав на нерухоме майно.

Ринок землі, фото: скріншот з відео
Ринок землі, фото: скріншот з відео

Встигнути оформити таке право потрібно до 1 січня 2025 року, інакше земля перейде у власність громади.

Українцям перерахували 5 обов'язкових кроків, що потрібно зробити, щоб належним чином оформити пай у власність:

1. Звернутися до місцевої Ради із заявою, на території якої знаходиться земельний пай. У заяві попросити дозвіл на проведення робіт із розробки даної ділянки із встановленням кордонів у натурі. Потім одержати рішення такої Ради, в якій дозволяється це зробити.

2. Звернутися для розробки у відповідну організацію, що ліцензується, проектної документації із землеустрою.

3. Зареєструвати ділянку на основі розробленої документації та присвоєння їй кадастрового номера у Держгеокадастрі.

4. Затвердити розроблену проектну документацію у відповідній місцевій Раді та передачу земельної ділянки у власність.

5. Зареєструвати права власності на пай у Єдиному державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та отримати відповідний витяг, який підтверджує право власності на земельний пай.

Нагадаємо, від 3100 гривень і більше: українці можуть отримати нові субсидії.

Раніше повідомлялося, податок на город: хто з українців може не платити за землю у 2024 році.

Також, податок на квартири: скільки заплатите за квадратні метри.