Українці, які мають в руках Сертифікати на земельний пай і не досі не оформили земельну ділянку, можуть втратити її вже у 2025 році. Без витягу про реєстрацію права власності на земельну ділянку вона перейде до власності громади.

Про це повідомляють у Відділенні Нотаріальної палати України у Волинській області.

Земельна ділянка, скріншот: YouTube
Земельна ділянка, скріншот: YouTube

Фахівці пояснюють, що статтею 13 Закону України від 05 червня 2003 року "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" встановлено правило, що у разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.

Земельна ділянка, фото: скріншот з відео
Земельна ділянка, фото: скріншот з відео

Популярні новини зараз
"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Кіт випадково спалив будинок і його відправили працювати, щоб відшкодувати збитки Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Таким чином,щоб не втратити право власності на земельну частку (пай), варто протягом року оформити право власності на землю:

Для цього неохідно звернутися с ільської (селищної чи міської) ради, де розташована ділянка та запросити дозвіл на розроблення документації із землеустрою.

Замовити у землевпорядної організації розроблення проєктної документації щодо встановлення меж земельної ділянки.

Земельна ділянка, скріншот: Youtube
Земельна ділянка, скріншот: Youtube

Подати заяву до Центру надання адміністративних послуг про реєстрацію земельної ділянки та присвоєння їй кадастрового номера.

Затвердити в місцевій раді розроблену проєктну документацію із землеустрою та оформити земельну ділянку у власність.

Провести у нотаріуса державну реєстрацію права власності на земельну ділянку.

Земельна ділянка, кадр з відео
Земельна ділянка, кадр з відео

Якщо власник сертифіката на земельну частку помер, то його родичам потрібно спочатку прийняти спадщину. Для цього потрібно звернутися до будь-якого нотаріуса та і надати:

  • сертифікат на пай,
  • свідоцтво про смерть власника сертифіката.

Раніше портал Знай повідомляв, кошти зараховуватимуться на картку раз на місяць: частина українців отримає грошову компенсацію.

Також наш портал інформував, субсидію призначили, але не виплачують: у ПФУ підказали важливу інформацію.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, як не залишитися без виплат у Новому році: у ПФУ дали інструкцію обов'язкової процедури.