Міністерство економіки готує зміни до Трудового кодексу. Новий документ повинен замінити Закон про працю, прийнятий ще в 1971 році. Серед основних змін - тривалість відпусток.

Цими змінами планують "осучаснити" стосунки між роботодавцем та працівником. Проєкт документа, розміщений на сайті Федерації профспілок України.

Соцпрацівник, скріншот: YouTube
Соцпрацівник, скріншот: YouTube

Для кого змінять тривалість відпустки

Планується змінити терміни відпустки для найманих працівників. Так, передбачається, що щорічна запланована відпустка буде становити 28 днів за один календарний рік, замість 24, як зараз. За перший рік роботи у роботодавця працівник набуває права на повну тривалість щорічної оплачуваної відпустки, згідно з трудовим договором.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись "Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

Зокрема, змінюється і порядок та тривалість відпустки у працівників сфери освіти. Це буде працювати для вихователів, вчителів та працівників позашкільних закладів.

Вчителі-пенсіонери. Фото: Youtube
Вчителі-пенсіонери. Фото: Youtube

Вони будуть мати право на щорічну основну оплачувану відпустку, більшої тривалості, встановленої Кабінетом міністрів України. Тобто, вона буде понад 28 днів, але не обов’язково буде становити 56 днів, як, наприклад, зараз.

Після обговорення документа, в нього будуть внесені коригування, а потім буде винесений на голосування у Верховній Раді України.

Нагадаємо, портал Знай інформував, працюватимуть до перших потуг: що змінилося для вагітних українок

Раніше на порталі Знай повідомлялося, українець підпалив начальника за затримку зарплати - копи його просто відпустили

Також наш портал інформував, пенсіонерів можуть позбавляти чесно зароблених виплат: що потрібно робити, щоб не втратити гроші