Українців знову можуть карати за несплату комунальних послуг. Що буде, якщо проігнорувати рахунок або прострочити платіж, йдеться у постанові Кабміну №1405.

Раніше діяв мораторій, який забороняв штрафні санкції щодо українців, які заборгували за комунальні послуги. Цю норму запровадили з початку повномасштабної війни, щоби підтримати українців, які втратили роботу та доходи.

Попередження про борг за комуналку. Фото: скрін youtube
Попередження про борг за комуналку. Фото: скрін youtube

Втім, зараз мораторій скасовано і за борги з комуналки можуть карати всіх споживачів, за винятком тих, хто перебуває на територіях активних бойових дій або в окупації.

Так, за кожен день прострочення комунальних платежів українцям доведеться сплачувати пеню у розмірі 0,01%. При цьому сукупний розмір пені не може перевищувати 100%. Крім того, щодо боржників можуть застосовуватись штрафи, інфляційні нарахування, річних відсотків на заборгованість, що утворилася через несвоєчасну або неповну оплату.

Популярні новини зараз
Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

Комуналка. Фото: скрін youtube
Комуналка. Фото: скрін youtube

Штрафи та пеня не найстрашніше – боржникам також можуть відключати комунальні послуги. Попередньо підприємства мають інформувати споживачів про наявність заборгованості та попереджати про ризик припинення надання послуги.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, тарифи на комуналку та житлові субсидії: українцям розповіли, до чого готуватися.

Також наш портал інформував, "космічні" суми за комуналку: що робити українцям, які не згодні з цифрами у платіжках.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, українців можуть позбавити субсидії будь-якої миті: жорсткі вимоги, які має знати кожен.