Минулого року Україна "відпалила" на фронті інфляції, і тепер, 2024-го, прагне тримати її під контролем, незважаючи на всі перешкоди. Експерт Олег Пензін розповів, що інфляція знижується, і це впливає на ціни на імпортні товари.

В інтерв'ю Олег розповідає, що у цьому основну роль грає валютний курс. Гривня теж як ніколи важлива, тому що якщо вона падає, ціни на ввізні характеристики автоматично відлітають нагору:

"Якщо курс падатиме, то автоматично зростатимуть ціни на ті товари, які завозяться за імпортом. Ми маємо негативне сальдо торговельного балансу 34 мільярди доларів. Тобто ми на 34 мільярди доларів більше завезли товарів, ніж продали", — пояснив експерт.

Олег Пензін наголошує, що зменшення залежності від імпорту та підтримання стабільності валютного курсу є ключовими елементами боротьби з інфляцією. Наголошується, що макроекономічна допомога стає невід'ємною частиною стійкості у цьому контексті.

Пендзін підкреслює, що в наш час, коли на полицях зустрічаються майже лише імпортні товари, питання на кшталт "Де наша українська техніка?" стають важливими.

Популярні новини зараз
Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

"Ви бачили українські холодильники чи автомобілі у продажу, чи комп'ютерну техніку? Усе це імпорт. Ми себе забезпечуємо хіба що харчовими продуктами, але лише на 90%”, — каже експерт.

Експерти передбачають, що інфляція в Україні в 2024 році становитиме 9,7%, і ціни продовжать зростати, проте темпи значно сповільняться.

Крім того, Знай.ua повідомляв, гаманці під тиском: українцям варто бути готовими до змін цін на продукти

Також наш портал інформував про тарифи у 2024 році: українців попереджають про нові платіжки на комуналку

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що це все-таки станеться: українцям назвали розмір індексації пенсій у 2024 році