Після майже двох років повномасштабної війни, 9 січня 2024 року Уряд скасував заборону на припинення надання житлово-комунальних послуг споживачам, які мають заборгованість.

В Нацкомісії пояснили, що держава була вимушена піти на такий крок через величезний борг населення, який зріс за час війни на 41%.

Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube
Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube

Про це розповів голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський.

Очільник Нацкомісії пояснює, що для нормального функціонування енергосистеми України необхідні значні матеріальні ресурси, а тому скасування мораторію було вимушеною мірою.

Популярні новини зараз
Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення Гороскоп на тиждень 29 квітня-5 травня для всіх знаків Зодіаку: дежавю Раків, небезпечні зв'язки Стрілеців і клопіт Дів Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Він додає, що ті домогосподарства які мають відповідні субсидії - сплачують за комунальні послуги майже у повному розмірі, і парадоксальним є те, що борги зростають переважно через домогосподарства, які є платоспроможними.

Комунальні платіжки. Фото: скрін youtube
Комунальні платіжки. Фото: скрін youtube

Це пояснюється тим, що мораторій значно погіршив платіжну дисципліну українців.

Втім без світла навіть із боргами не залишать тих українців, хто зараз мешкає на територіях, де ведуться бойові дії та на прифронтових територіях.

Отже таким серйозним кроком у розпал війни Уряд хоче скоротити борги, які досягли небачених розмірів та спрявувати їх на відновлення енергосистеми, яку значною мірою пошкодили російські ракети.

Раніше ми писали,проводіть оплату комуналки без комісій: як зробити це через особистий кабінет та QR-код

Крім того, Знай.ua повідомляв, як не отримати чужі борги у платіжках: у Yasno дали інструкцію

Також наш портал поділився,доведеться заплатити до 1020 гривень: за що можуть оштрафувати власників собак