Минулої осені багато українців почали отримувати листи ніби то від Міністерства охорони здоров’я стосовно можливого дефіциту ліків у країні.

Це відбулось в той час, коли польські перевізники блокували кордони з Україною. Згодом Міністерство спростувало цю інформацію, говорячи, що ніяких листів не надсилали. Але резонанс у суспільстві виник і багато хто боїться нестачі ліків. Про те чи є загроза зникнення ліків, розповіли на порталі Мінфін.

Ліки в аптеці / фото
Ліки в аптеці / фото

Останні рази Україна стикалась з невеликим дефіцитом лікарських препаратів лише два рази: під час пандемії та на початку повномасштабного вторгнення.

У першій ситуації, велика кількість хворих одночасно потребували медичних препаратів та багато громадян робили собі запаси. Цим був створений штучний дефіцит ходових ліків. До того ж багато компаній були закриті на карантин, тож виробництво також призупинилось.

Популярні новини зараз
Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

У другому випадку все було складнішим, адже склади та компанії були пошкоджені, а логістика порушена. Окрім того, українці собі намагались створити запас ліків у домашній аптечці. Згодом логістика повернулась у звичне русло, налагодились нові зв’язки та ліки вже з’явились на полицях.

В київських аптеках дорожчають маски, скрін з відео
В київських аптеках дорожчають маски, скрін з відео

Ситуація з ліками зараз

Наразі дефіцит ліків для України не несе загрозу, адже майже 50% від всього ринку виробляється в Україні. Звичайно, є ліки імпортні та дуже важливі для лікування деяких хвороб, але блокада кордону майже не вплинула на їх ввезення. Базову аптечку українець спокійно може скласти і з українських ліків. Затримка імпортних складових для виготовлення препаратів складає лише 5-8 днів, що не є критичним терміном. Тож найближчим часом дефіцит ліків Україні не загрожує.

Нагадаємо, портал Знай, інформував здорожчання продуктів та дефіцит: експерт попередив яких товарів торкнуться зміни

Раніше на порталі Знай повідомлялося, медичні препарати, обстеження та профілактика: українці можуть отримати безкоштовну медичну допомогу

Також, наш портал інформував, Навіть декларація із лікарем не потрібна: які послуги українці можуть отримати безкоштовно