Пенсіонери, які після початку повномасштабного вторгнення виїхали закордон та втратили виплати, можуть їх відновити. Мова йде зокрема про кошти, які більше ніж 6 місяців лежать на рахунку і не використовуються.

Про це повідомляє Пенсійний Фонд України.

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

До пенсійного органу звернулась українка, яка до війни мешкала у Маріуполі, а зараз переїхала до Польщі, поцікавилася чи може вона перебуваючи в іноземній країні отримувати свою українську пенсію.

"Отримала прихисток у Польщі. Вже понад рік не отримую пенсію, оскільки до війни у Маріуполі кошти мені приносив листоноша. Чи є можливість отримати мої пенсійні кошти за новим місцем проживання, не покидаючи територію Польщі?", - запитала пенсіонерка.

Популярні новини зараз
Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Фахівці пояснюють, що для того, шоб поновити пенсійну виплату, необхідно особисто звернутися до обраного сервісного центру Пенсійного фонду України із заявою та пред’явити документ, що посвідчує особу.

Біженці. Фото: скрін youtube
Біженці. Фото: скрін youtube

Однак українці, які зараз мешкають за закордоном, можуть подати заяву із всіма необхідними документами поштою, на адресу територіального органу Пенсійного фонду України.

До заяви про поновлення пенсії додаються копії паспорту, документів про отримання тимчасового захисту або статусу біженця та про реєстрацію місяця тимчасового проживання / перебування особи за кордоном (з перекладом), обов’язково надається оригінал документа про посвідчення факту, що фізична особа є живою.

У ПФУ звертають увагу, що копії зазначених документів мають бути засвідчені дипломатичним представництвом або консульською установою України або нотаріально.

Біженці з Маріуполя. Фото: Youtube
Біженці з Маріуполя. Фото: Youtube

Отримати поновлену пенсію можна на рахунок, відкритий в уповноваженому українському банку (якщо є такий) або у Польщі, міжнародним поштовим переказом.

Що стосується саме Польщі, то з нею Україна уклала договір про пенсійне (соціальне) забезпечення, а тому у жительки Маріуполя є можливість перевести виплату пенсії до цієї країни, звернувшись до Установи соціального страхування Польщі (ZUS).

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, нарахування субсидії у 2024 році: хто з українців ризикує залишитись без виплат

Раніше портал Знай інформував, збільшення пенсії на 54%: хто може отримати таку унікальну можливість

Також наш портал повідомляв, робота українців закордоном: чи отримають пенсію ті, хто працював у Польщі