Українці, які мають борги за електроенергію, незабаром можуть залишитись без світла. Адже уряд скасував мораторій на відключення електропостачання громадянам-боржникам.

Такий жорсткий, проте вимушений захід, пояснюється колосальною загальною заборгованістю українців перед державним енергопостачальником – він сягає 30 мільярдів гривень.

Українці без світла, скріншот: YouTube
Українці без світла, скріншот: YouTube

Щоб дізнатися про свої борги за електрику, потрібно звернутися до Обленерго або перевірити відповідний розділ у додатку свого банку. І якщо заборгованість справді є, слід терміново з'ясувати причини її виникнення, якщо, звичайно, ви просто не платили за світло.

Можливо, хтось незаконно використав вашу електроенергію.

Популярні новини зараз
Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Якщо ж борги реальні, а погасити їх одразу немає можливості – потрібно терміново зв'язатися з постачальником та погодити графік поетапної оплати заборгованості (реструктуризувати борг). Це дозволить уникнути відключення від мережі.

Українці без світла, скріншот: YouTube
Українці без світла, скріншот: YouTube

Також за певних обставин є можливість офіційного списання боргів за електроенергію. Зокрема це стосується жителів звільнених від окупантів територій, громадян, оголошених банкрутами, які успадкували чужі борги тощо. Однак зазвичай для цього потрібен судовий розгляд. А ще тих, у кого борги зберігаються понад 3 роки.

Нагадаємо, "ймовірність є": українцям пояснили, чи чекати знову віялових відключень світла в такі морози

Як повідомляв "Знай.uа", платежі стануть важким тягарем: коли електроенергія та газ збільшать рахунки українців

Знай.uа писав, фух, цього місяця менше нарахували:ці 4 поради допоможуть на 20% знизити енерговитрати в будинку