Для наших шановних читачів є важливі новини. Справа в тому, що в Україні платники податку на нерухоме майно, крім земельних ділянок, включаючи фізичних та юридичних осіб, у тому числі нерезидентів, зобов'язані сплачувати податок на об'єкти житлової та нежитлової нерухомості.

Про це стало відомо завдяки повідомленню на порталі Кабінету Міністрів України.

Новобудова, кадр з відео
Новобудова, кадр з відео

Для об'єктів житлової нерухомості податок для фізичних осіб розраховується відповідно до площі, яка перевищує 60 квадратних метрів для квартир, 120 квадратних метрів для житлових будинків та 180 квадратних метрів для різних типів житлової нерухомості, включаючи їх частки. Загальна площа об'єкта нерухомості, включаючи його частки є базою для оподаткування.

новобудова, ілюстративне фото з вільних джерел
новобудова, ілюстративне фото з вільних джерел

Популярні новини зараз
"Період складнощів закінчується": ведичні астрологи назвали місяць, коли українцям стане легше дихати Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Ставка податку встановлюється місцевими органами самоврядування залежно від типу об'єктів та їхнього місцезнаходження, виражена у відсотках від мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року.

Ця ставка не може перевищувати 1,5% за 1 кв. 2024 року, оскільки податок нараховується за звітний 2023 рік, ставка податку розраховується з урахуванням мінімальної заробітної плати на 1 січня 2023 року.

Нерухомість, скріншот: Youtube
Нерухомість, скріншот: Youtube

Як приклад розрахунку вартості податку, фізична особа власник квартири у Києві площею 65 квадратних метрів сплачує податок за різницю між загальною площею та встановленою нормою для квартир (60 кв. м), помноженою на ставку податку (1,5%).

Отже, розрахунок виглядає так: (65-60) * 1,5% = 502,5 грн.

Платіжні рішення та відомості щодо сплати податку надсилаються платникам до 1 липня року, наступного за базовим податковим періодом (роком). Податкове зобов'язання має бути виконане протягом 60 днів з моменту отримання податкового повідомлення-рішення.

Платники податків можуть звертатися до контролюючого органу з письмовою заявою щодо звірки даних з різних аспектів об'єктів нерухомості. У разі виявлення розбіжностей контролюючий орган проводить перерахунок суми податку та видає нове податкове повідомлення-рішення, скасовуючи попереднє.

Нагадаємо, українці опиняться під прицілом податкової: держава "виверне" ваші фінансові таємниці.

Раніше повідомлялося, штрафи та конфіскація: коли відсутність реєстрації може вилитися водіям у дорогу плату.

Також, власникам городів та паїв нагадали про податок: кому і скільки потрібно заплатити за землю.