Коли ми бачимо товари на розпродажі, ми часто ловимо себе на думці, що це чудова можливість заощадити. Проте мало хто звертає увагу на додаткові умови придбання таких товарів, зокрема, на попередження про те, що їх не можна повернути або обміняти.

Держподспоживслужба України розповіла, що попередження про неможливість повернення товарів при купівлі по акції є такими, що суперечать українському законодавству.

розпродаж
розпродаж

За законом, покупець має право обміняти чи повернути товар неналежної якості, незалежно від того, придбаний він за акцією чи ні.

Закон про захист прав споживачів визначає права покупця на обмін товару неналежної якості на аналогічний у того ж продавця або повернення коштів у разі, якщо товар не відповідає заявленим характеристикам або не задовольняє будь-які інші параметри.

Популярні новини зараз
Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими "Період складнощів закінчується": ведичні астрологи назвали місяць, коли українцям стане легше дихати Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Приміром, якщо товар має недоліки, відмінні від заявлених, або не підходить за розміром, кольором або формою, покупець має повне право на обмін або повернення товару протягом 14 днів з моменту покупки.

Покупки в магазині. Фото з сайту ПроРекламу
Покупки в магазині. Фото з сайту ПроРекламу

"Гроші повертаються в день повернення товару або, якщо це неможливо, не пізніше 7 днів з дати. Якщо ціна змінювалася за період перебування товару у покупця, то при підвищенні вартості клієнту потрібно повернути більшу суму, ніж він заплатив, при зниженні – ту, яку він віддав спочатку, —< a i=2> йдеться у прес-службі.

Деякі товари, такі як косметика, парфумерія, ювелірні вироби та іграшки, знаходяться в категорії, де правила повернення та обміну є суворішими. Якщо ці товари якісні та відповідають заявленим характеристикам, їх не можна повернути або обміняти після покупки.

Розпродаж у "Чорну п'ятницю", фото: Priit Simson
Розпродаж у "Чорну п'ятницю", фото: Priit Simson

До таких товарів також належать:

  • аерозолі,
  • зубні щітки,
  • перуки та вироби з натурального та штучного волосся,
  • настільна та постільна білизна,
  • панчішно-шкарпеткові вироби,
  • тканини та гардини.

Це важливо пам'ятати при покупках, особливо на розпродажах, де такі предмети можуть продаватися за зниженою ціною, але при цьому мати обмеження в обміні або поверненні. Закон захищає наші права як споживачів і зобов'язує продавців дотримуватися їх.

Крім того, ми писали, як без проблем повернути взуття до магазину: що мають знати українці

Також Знай.ua повідомляв, від ліків до продуктів харчування: в Україні хочуть оновити перелік товарів, які не підлягають поверненню

Раніше наш портал розповідав про фінансове планування: як правильно керувати своїми коштами, щоб заощадити з будь-якої зарплати