Для призначення пенсії українцям потрібно мати необхідну кількість стажу та відповідний вік. В деяких випадках, українці можуть самі обирати, який період праці враховувати для виплат.

В Україні вік та розмір пенсії залежить від страхового стажу. Відповідно до чинного законодавства України, з 2003 року для зарахування періоду трудової діяльності беруться роки з 1 липня 2000 року. А для врахування страхового стажу, який людина набула до 30 червня 2000 року можна обрати будь-які 60 місяців. Про те, як обрати вигідний варіант, розповіли в виданні Факти.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Якщо в людини є 10-15 років стажу до липня 2023 року, то вона може обирати будь-які 5 років з поміж них. Враховується період за підтвердження роботи документально - довідками, тощо.

Який період обрати

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками
Показати ще

При розрахунку майбутньої пенсії, враховуватиметься страховий стаж майбутнього пенсіонера та заробітна плата, яка була на той час. І чим більший розмір зарплати, тим більші шанси отримати гідну пенсію.

Варто пам'ятати, що найкраще обирати періоди, де ви отримували найбільшу зарплатню.

Зарплата в Україні, кадр з відео
Зарплата в Україні, кадр з відео

Найкраще буде розрахувати розмір майбутньої пенсії, використовуючи різні періоди стажу, а обрати найвигідніший варіант. Зробити це можна самостійно або в ПФУ.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, добровільні внески у 2024 році: скільки потрібно платити українцям, щоб збільшити майбутню пенсію

Раніше портал Знай інформував, деякі пенсіонери можуть отримати 4200 гривень: кому прийде надбавка

Також наш портал повідомляв, відпустка без збереження зарплати: чи зараховується працівнику страховий стаж