Українці мають право на призначення пенсії за віком в 60 років при наявності певного страхового стажу. Але деякі пенсіонери можуть продовжити працювати і з настанням пенсійного віку.

Про те як це вплине на розмір пенсії, розповіли в Пенсійному фонді.

За словами фахівців, працюючим пенсіонерам держава дає заохочення для продовження діяльності. Якщо громадянин хоче працювати й надалі, то право на пенсійні виплати в нього залишається. Таким чином він може збільшити розмір не лише страхового стажу, а й майбутньої пенсії.

Українські пенсіонери / фото: Знай.ua
Українські пенсіонери / фото: Знай.ua

При призначенні пенсії за віком з розстрочкою, розмір пенсії збільшується на:

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще
  • на 0,5% - за кожен повний місяць страхового стажу (починаючи з місяця досягнення пенсійного віку), у випадку, коли пенсіонер пропрацював до 60 місяців.
  • на 0,75 - за кожен страховий місяць, який відпрацьований з моменту досягнення пенсійного віку. Така надбавка можлива, якщо громадянин пропрацював понад 60 місяців.

Приклад розрахунку

Тому, якщо людина відстрочить свій вихід на пенсію на період менший, ніж 60 місяців, то за кожен рік такого відтермінування вона отримає надбавку до пенсії у розмірі 6% (0,5 х 12), за два роки пізнішого виходу на пенсію — 12% (0,5 х 24). А от відстрочка на шість років (це – 72 місяці) вже збільшить основний розмір пенсії на 54% (72 х 0,75).

Виплати. Фото: скрін youtube
Виплати. Фото: скрін youtube

Для збільшення враховуються лише повні місяці роботи: підвищення розміру пенсії за неповний місяць страхового стажу не здійснюється.

Про бажання працювати потрібно обов'язково повідомити до ПФУ.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, до 30260 гривень за місяць: в Кабміні спрогнозували як збільшуватимуться зарплати українців протягом трьох років

Раніше портал Знай інформував, зарплата, соціальні виплати, податки та стаж: які зміни чекають на українців в 2024 році

Також наш портал повідомляв, в 2024 рік з новими правилами відпустки: це потрібно знати кожному працівнику