В Україні продовжується активне зростання цін на популярні овочі. Наприклад, у другій половині грудня відчутно подорожчала морква та картопля. Про це свідчать дані проєкту EastFruit та порталу "Мінфін".

Українські фермери почали відвантажувати якісну моркву за ціною від 11 до 15 гривень за кілограм, що в середньому на 10% дорожче ніж тижнем раніше. На думку фахівців, зростання цін на овоч було спровоковано підвищенням попиту напередодні новорічних свят. Продукцію активно закуповують оптові та роздрібні мережі.

Овочі в супермаркеті, фото: Unian
Овочі в супермаркеті, фото: Unian

Втім, навіть з урахуванням подорожчання цінники на моркву поки що в середньому на 25% нижчі, ніж за аналогічний період минулого року. Аналітики не виключають, що якісна морква продовжить зростати в ціні та найближчим часом.

Разом із морквою дорожчає і ще один важливий овоч – картопля. За даними "Мінфіну" середній цінник у супермаркетах піднявся до 17,45 гривні за кілограм. У листопаді овоч продавався за приємнішою ціною - 12,03 гривні за кіло.

Популярні новини зараз
Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Супермаркет, фото: Знай.ua
Супермаркет, фото: Знай.ua

Загалом вартість картоплі у великих супермаркетах варіюється від 15,50 до 19,90 гривні за кілограм залежно від торгової ціни. Водночас рожева картопля пропонується в середньому по 23,23 гривні за кіло.

Ціни на картоплю. Фото: скрін Мінфін
Ціни на картоплю. Фото: скрін Мінфін

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, "зимові" ціни на зелену цибулю, петрушку та кріп: скільки віддамо за вітаміни.

Також наш портал інформував, супермаркети знизили ціни на гречку, рис та макарони: і це ще без акцій.

Крім того, ми писали, ціни на "молочку" можуть спустошити гаманець: скільки доведеться віддати за кисломолочний сир, йогурт та олію.