Пенсійні виплати призначаються за умови досягнення українцем 60, 63 або 65 років та за наявності необхідного стажу. Якщо умови для пенсії не виконані, особа може сподіватися на соціальну допомогу. Про це повідомляє портал "На пенсії".

Вже з 1 січня 2024 року для виходу на пенсію у 60 років українцю необхідно мати щонайменше 31 рік страхового стажу. Також можна вийти на заслужений відпочинок у 63 роки, маючи мінімум 21 рік стажу або в 65 років, якщо є від 15 до 20 років стажу.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Українці, які не змогли до 65-річчя нагромадити навіть мінімальні 15 років страхового стажу, не мають права на пенсійні виплати. Ця категорія може розраховувати лише на державну соціальну допомогу, яка відчутно нижча від середньостатистичної пенсії в країні.

Соціальна допомога, скріншот: YouTube
Соціальна допомога, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"
Показати ще

Літні українці, які не накопичили стаж для пенсії, можуть оформити тимчасову допомогу, звернувшись до органів соціального захисту за місцем прописки або фактичного проживання.

Які документи слід подати:

  • заяву про призначення соцдопомоги;
  • паспорт;
  • ІПН;
  • довідка про наявність стажу;
  • декларація про доходи за останні роки та майно.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, хочеш велику пенсію – плати: українцям вказали єдиний шлях збільшити розмір виплат.

Також наш портал інформував, "Ощадбанк" пояснив, чому щомісяця забирає у пенсіонерів по 100 гривень: "Впровадили схему".

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, на ці гроші можна розраховувати лише після смерті – яку допомогу на поховання отримають родичі.