В Україні планують значно скоротити кількість фінансової допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). На даний момент 2,6 мільйона ВПО отримують соціальну підтримку, але починаючи з першого лютого 2024 року це число може знизитися до 170 тисяч, що становитиме близько 8% від загальної кількості одержувачів допомоги.

Омбудсмен Дмитро Лубинець заявив про це під час свого робочого візиту до Луцька.

Лубинець підтримує ідею призупинення виплат фінансової допомоги громадянам, які тимчасово перебувають за межами країни, оскільки вважає, що держави перебування надають цим людям допомогу, включаючи фінансову.

Дмитро Лубінець, фото з відкритих джерел
Дмитро Лубінець, фото з відкритих джерел

[quote author=""]"І якщо, з одного боку, я підтримую дії українського уряду: якщо громадянин чи громадянка України перебуває за кордоном, то логічно, щоб ми не виплачували їм допомогу з однієї причини – весь цей час держави , де перебувають наші громадяни, їм допомагають, у тому числі й фінансово, — пояснив він.

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Цибуля тепер – у подарунок: українські фермери масово позбавляються овочу Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Однак він висловив стурбованість через рішення про припинення фінансової допомоги лише через наявність на рахунку певної суми. Омбудсмен навів приклад сімей з Маріуполя, де особи, родичі яких перебувають у полоні, одержують фінансову підтримку.

Допомога ВПО, скріншот: YouTube
Допомога ВПО, скріншот: YouTube

"Я на засіданні уряду прямо сказав, що яскравим прикладом може стати те, що великою кількістю ВПО є люди з Маріуполя. Сто тисяч на свої банківські рахунки щомісяця одержують люди, рідні яких перебувають у полоні. Якщо ви вважаєте сім'ї військовослужбовців, які перебувають у полоні, мають бути позбавлені статусу ВПО та соціальної допомоги у розмірі двох тисяч гривень, то я категорично проти”, — заявив він.

Він висловив категоричне невдоволення можливим припиненням цієї допомоги, стверджуючи, що проти будь-яких рішень, які позбавляють фінансової підтримки сім'ї військовослужбовців, які перебувають у полоні.

Нагадаємо, воїнам ЗСУ заборонять TikTok та Instagram: можуть нашкодити не тільки собі

Раніше ми писали про те, що важливо лише для жінок – як отримати грошову підтримку

Як повідомляв Знай.ua, банк не диктуватиме своїх умов: українцям пояснили важливе правило