Колишній командувач батальйону "Айдар" Сергій Мельничук розповів подробиці початку військових дій на сході України в 2014 році. Про це рн написав на совій сторінці у соцмережі Facebook.

Він повідомив, що 5 вересня 2014 року, вранці, українські солдати помітили два кинутих танки на посту Металіст.

Мельничук відразу ж доповів командуванню і отримав наказ зайняти блокпост і чекати підкріплення. Після цього він зібрав групу бійців і відправив на точку. Також Мельничук вирішив забезпечити флангові прикриття і відправив групу на лівий фланг, а сам відправився в Дмитрівку, де на той момент вже почалися мародерства.

Читайте Знай в Google News!

"По приїзду на Дмитрівку картина страшна була: незгорілі машини , танки , намети (точніше наметів вже не було , а стояли металеві ліжка), ні трави , ні дерев тих, що вижили не було" - написав Мельничук.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Після цього Мельничук відправився в Щастя, де дізнався, що на лівому фланзі все чисто і група пройшла без пригод. Однак він дізнався, що в.о. командира бригади кинув КП, блокпост і близько 4 вагонів боєприпасів і відійшов від мосту.

"Група чорних намагалася знайти вантажівку щоб почати вивезення, але не встигли, на позиції зайшов ворог .... Відбити позиції без бронетехніки і вогневої підтримки було неможливо , тоді мене ще здивувало інше , як без бою відійшли , не організувавши вивезення , або підрив такої кількості боєприпасів ... я вступив у командування сектора щоб дали броню , я навіть приходив і давав трубку командирам з 1 танкової, їм праві накази давали ... командири бмп теж відмовлялися йти на штурм Веселої Гори і на підмогу тим хто був на Металісті ..."- додав Мельнычук.

Пізніше Мельничук дізнався, що групу українських бійців зупинили сепаратисти з українським прапором і розстріляли з усіх наявних знарядь, у тому числі з вогнеметів.

Через деякий час йому повідомили що на ТЕЦ прибули сапери, які замінували об'єкт.

"Версія яка до мене дійшла, що я повинен здати ТЕЦ і місто Щастя ..., тому повинні підірвати ТЕЦ ... прилетівши на ТЕЦ, я побачив як нещодавно прибулий в підрозділ РАВ вже витягнув дроти на вулицю і підпалив машинку ..."- написав Мельнычук.

Він зазначив, що на ТЕЦ був водень, тому міг вийти водневий вибух. У зв'язку з цим Мельничук і його підлеглий зайнялися розмінуванням об'єкта.

"Доки возилися з розмінуванням ТЕЦ перша танкова була рада моїй відсутності спустилася з гори і вийшла за міст... Я дав команду на замінування мосту ...."- додав Мельнычук.

Після цього він поїхав на міст щоб промоніторити ситуацію в цей час, а коли повернувся на ТЕЦ, то до нього підійшов чоловік, який запропонував покинути позиції за 20 мільйонів доларів. Пізніше до нього підійшов Берет, який отримав аналогічну пропозицію.

Однак вони відмовилися від пропозиції, залишилися на ТЕЦ і повідомили, що об'єкт і міст заміновані і вони не збираються залишати позицій. Не дивлячись на це, нападники так і не прибули на позиції.

"Вже коли оприлюднили результати перших Мінських домовленостей все стало ясно, вже вранці коли готувався документ території на яких пролилося так багато крові просто здали (або продали ) ...Точки лінії розмежування проходили через перехрестя в місті Щастя і міст і ТЕЦ були веденні ворогові, тому нас і не атакували думали що ми виконаємо злочинний наказ ... Результат державної зради Петра Порошенка і Муженка вилився не тільки на втрати територій , але і в десятки загиблих , безвісти зниклих і потрапили в полон..."- написав Мельнычук.

В кінці повідомлення він опублікував списки загиблих і зниклих безвісти українських солдатів.

Публікація Сергій Мельничука, скріншот: Facebook

Публікація Сергій Мельничука, скріншот: Facebook

Публікація Сергій Мельничука, скріншот: Facebook

Публікація Сергій Мельничука, скріншот: Facebook

Публікація Сергій Мельничука, скріншот: Facebook

Публікація Сергій Мельничука, скріншот: Facebook

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що у Києві ветеран АТО зробив роботу Кличка за один вечір

Як повідомляв портал "Знай.uа", на Донбасі військовий дістав з-під землі закривавленого побратима, геройський вчинок прогримів на всю Україну

Також, "Знай.uа" писав, що воїн розповів про безчинства окупантів під час перемир'я на Донбасі