У Дніпропетровській області річка знаходиться на межі екологічної катастрофи – у неї місяцями зливали токсичні відходи, що викликало вимирання флори і фауни. Детальніше про це розповідає телеканал "Відкритий" у своєму сюжеті.

Річка Татарка у Дніпровському та Новомосковському районах області отримала статус зони екологічного лиха майже три місяці тому. Її обстежили фахівці районних і обласних комісій з надзвичайних ситуацій. На даний момент безліч токсичних речовин вже зникли, а деякі стали осадом. З води вдалося витягнути сотні пляшок клею.

“Ідентифіковані два різних джерела забруднення. По-перше – це останки тварин, які перетворилися в луг. По-друге – це поліуретановий клей”, – каже голова громадської екологічної ради Дніпропетровської облдержадміністрації Микола Терещук.

Одними з перших занепокоїлися жителі села Олександрівка. За їх словами, навіть в трьох кілометрах від ріки було чути нестерпний сморід, у них крутилася голова, нудило і було важко дихати.

“Мені дуже боляче від того, що з цією річкою відбувається, вона забруднилася, риби тут вже немає, не знаю, чи з'явиться знову”, – розповідає житель села Олександрівка Микола Бельвіль.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Експерти, які обстежили річку Татарку, були вражені масштабами екологічного лиха – хімікатами уражено понад 9 кілометрів річки. На даний момент забруднення вдалося локалізувати за допомогою зведення тимчасової греблі. Зараз розглядається питання про необхідність зведення довгостроковій дамби.

Фахівцям ще належить з'ясувати, як видалити отруту з водойми і скільки знадобиться часу на знезараження води.

“Необхідно визначити коагулянт і її обсяг для “зв'язки” небезпечних речовин”, – зазначає начальник управління з питань екології, енергоефективності та зеленої економіки виконавчого апарату Дніпропетровської облради Олексій Ангурец.

Експерти запевняють, токсичні речовини з Татарки будуть видаляти. Але, щоб всі витрати лягли на обласний або районні бюджети, поліція Новомосковська шукає тих, хто скидав в річку небезпечні відходи. У зв'язку з цим відкрито кримінальне провадження.

Нагадаємо, що у Павлограді діти стрибають у річку з моста.

Як повідомляв портал Знай.иа в Дніпрі на Новому мосту вандали обмалювали 36 опор.

Також Знай.иа писав, що в Дніпрі на одному з житлових масивів жителі виявили галявину, де збираються наркомани.