Багато жителів Дніпра досі пам'ятають легендарного лікаря-інфекціоніста, яка під загрозою розстрілу рятувала тисячі солдатів під час Другої світової війни в підпільному шпиталі. Неймовірну історію мужності і самовідданості розповіла жителька Олена Присягіна.

Мова піде про лікаря Євгенію Попкову, яка працювала в міській інфекційній лікарні №21 на Канатній. Під час війни жінка організувала в госпіталі підпільну групу з 16 лікарів, які допомагали радянським солдатам під носом у німців. Згідно з різними джерелами, тоді лікарям вдалося врятувати від 900 до 1500 солдат з концтабору і поставити на ноги понад 5000 пацієнтів, при тому, що в лікарні постійно були шпигуни, а за втік пацієнта обіцяли розстріл.

Підпільний госпіталь / фото: Дніпровська панорама

Медики-підпільники ставили фіктивні діагнози видужалим військовополоненим, роблячи їх «безнадійно хворими», діставали втікачам документи, постачали цивільний одяг. Нерідко під виглядом померлих виносили в покыйницьку, а звідти виводили їх потайки.

Підпільним лікарям вдалося працювати в таємниці близько року. Після цього до них в госпіталь надіслали шпигунку, яка зачарувала одного з санітарів, змусивши його викласти всі карти. У травні 1943 року лікарню оточили гестапівці і всіх хворих повернули в концтабір, а медиків заарештували.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Лікарі підпільного госпіталю / фото: Дніпровська панорама

Більшість з них розстріляли, однак Євгенії Попкової дивом вдалося вижити. Коли вона вже перебувала в гестапо, дочка начальника поліції Дніпропетровська захворіла на дифтерію і лише Попкова могла врятувати їй життя.

Дитину вдалося вилікувати, але, щоб зберегти власне життя, лікар прикинулася, що сама заразилася дифтерію. Після огляду лікарів, Попкову визначили в лікарню вже какпациентку. Було лише невелика відмінність: під палатою чергував німецький конвой, а вікно в сад заплели колючим дротом.

Євгена Попкова / фото: Дніпровська панорама

Пам'ятник на стіні лікарні №21 в Дніпрі / фото: Дніпровська панорама

Незадовго до визволення Дніпропетровська Попкову повинні були відправити в жіночий концентраційний табір Третього рейху «Равенсбрюк», розташований в 90 км на північ від Берліна. Бігти за відпрацьованою схемою допоміг головлікар лікарні і один Євгенії Олександр Хохуля.

Євгенія Георгіївна не тільки зустріла День Перемоги, але і прожила довге життя. У 1948 році вона стала першою завідуючою відкрилася кафедри дитячих інфекційних хвороб при Дніпропетровському медичному інституті. У серпні 1956 року перевелася в медичний інститут удосконалення лікарів, а через десять років удостоїлася звання професора.

Нагадаємо, що в Дніпрі виявили старовинний глечик часів Катеринослава.

Як повідомляв портал Знай.иа, Дніпро потрапив в британський топ-5 міст, найбільш привабливих для бізнесу.

Також Знай.иа писав, що проект "Велике будівництво" в Дніпропетровській області може стати під загрозу зриву.