Дефіцит робочої сили, який спричинений мобілізацією, вже сьогодні турбує аграріїв і може мати далекосяжні наслідки для ринку сільськогосподарської продукції.

За словами Максима Гопки, аналітика Українського клубу аграрного бізнесу, брак працівників у сільському господарстві є великою проблемою. Це може призвести до зменшення попиту на державні гранти, які надаються для підтримки садівництва, ягідництва та теплиць.

Ціни на ягоди та фрукти. Фото: скрін youtube
Ціни на ягоди та фрукти. Фото: скрін youtube

Щоб отримати гранти, підприємства повинні дотримуватись певних вимог щодо найму постійного та сезонного персоналу. Але через мобілізацію та відтік робочої сили, багато агропідприємств не можуть виконати ці умови. Це може знизити ефективність виробництва і збільшити час, необхідний для посадки, догляду за рослинами, збирання врожаю та його продажу.

Гопка прогнозує, що брак робітників вплине на всі етапи виробництва. Зменшення кількості працівників означає затримки на кожному етапі: від посадки і догляду за рослинами до збирання врожаю та його доставки на ринки. Це може призвести до зростання цін на фрукти та ягоди, оскільки виробники змушені будуть компенсувати додаткові витрати та підвищувати заробітну плату працівникам.

Популярні новини зараз
Туалет тепер під арештом: боротися з боргами вирішили забороною какати Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили
Показати ще

Аграріям доведеться шукати нових працівників, пропонувати їм кращі умови роботи та вищу оплату. Це стане новим викликом, оскільки конкуренція за робочу силу в умовах мобілізації тільки посилюватиметься.

Як наслідок, українським споживачам слід готуватися до можливого підвищення цін на фрукти та ягоди.

Нагадаємо, Чому все так дорого: люди замість відповідей отримують "ігнор"

Раніше ми розповідали, що Звична їжа стає не по кишені: як змінилися ціни на макарони, вершкове масло та сосиски

Також, Ранок перестане бути добрим: в Україні супермаркети оновили ціни на каву, вершки, цукор та молоко