Українським пенсіонерам може загрожувати урізання виплат чи штрафні санкції. Кого і в яких випадках можуть чекати на неприємності, йдеться в матеріалі "24 Каналу".

Пенсійний фонд сформував перелік причин, через які пенсіонерам можуть урізати частину виплати або припинити її нарахування зовсім. Проте непотрібних неприємностей можна уникнути.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Так, отримувачі пенсійної виплати зобов'язані у 10-денний термін інформувати ПФУ про деякі зміни у своєму житті.

Про що потрібно інформувати ПФУ:

Популярні новини зараз
Пенсіонерів змусять платити: важливе звернення податківців Субсидії призначатимуть за новими правилами: як зміняться комунальні пільги українців Фінансова допомога від ЮНІСЕФ: хто і як може отримати Трамп дякує З*лупі: мережа Х стоїть на вухах
Показати ще
  • виїзд на ПМП за кордон;
  • зміна паспорта;
  • влаштування на роботу або звільнення;
  • зміна місця реєстрації;
  • зміна ПІБ та інших даних, важливих для нарахування виплат;
  • набуття чи припинення певного статусу.

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

Порушників можуть чекати штрафні санкції

Особи, які не повідомили про зміни, що впливають на виплати та отримали підвищену пенсію, будуть зобов'язані повернути частину грошей. Якщо людина відмовляється робити це добровільно, стягнення суми можуть провести примусово.

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Щомісяця із пенсійних нарахувань можуть відраховувати до 20% від суми, щоб відшкодувати втрати ПФУ.

Такі штрафні санкції можуть застосувати, наприклад, щодо людини, яка отримає надбавку, призначену для непрацюючих пенсіонерів, але влаштувалася на роботу і не передала інформацію до ПФУ.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, пенсію можуть не виплачувати по 2 місяці: у ПФУ розповіли, як повернути гроші.

Також наш портал інформував, влітку українці можуть втратити законні пенсії: список документів, які важливо показати у ПФУ.

Крім того, інформаційний портал "Знай" повідомляв, чи можна прискорити отримання пенсійних виплат в Україні: спробувати цей спосіб може кожен.