Енергетики вже довгий час радять українцям замінити старі лампи розжарювання більш сучасними LED. Наскільки це вигідне рішення, докладно пояснили у "Львівобленерго".

Заміна ламп розжарювання на LED лампи може принести реальну користь не лише енергосистемі, а й гаманцю кожного споживача.

Електричні лампи, фото media.defense.gov
Електричні лампи, фото media.defense.gov

По-перше, LED лампа потужністю 10 Вт забезпечує таке ж освітлення, як лампа розжарювання на 60 Вт. Тобто споживання електроенергії зменшується у 6 разів. Крім того, LED лампа прослужить триваліший час.

"Середній термін служби LED лампи становить близько 25 000 годин, коли лампа розжарювання зазвичай працює близько 1 000 годин. Таким чином, одна LED лампа може замінити 25 ламп розжарювання", - пояснюють енергетики.

Популярні новини зараз
Стосується всіх власників карток "Ощадбанку": важливі зміни Без згоди не заберуть: хто має імунітет від мобілізації Школярів триматимуть у їжакових рукавицях: заборонять те, до чого звикли роками В Україні різко зменшилася пенсія: що відбувається, і хто це допустив
Показати ще

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Скільки можна заощадити?

Допустимо LED лампа потужністю 10 Вт використовується 5 годин на день. Шляхом нескладних математичних обчислень встановлюємо, що річне споживання такою лампою становить – 18 кВт/год. За нинішнього тарифу це 77,76 гривні.

Аналогічна за рівнем освітлення лампа розжарювання на 60 Вт за тих самих умов "накрутить" 110 кВт/год на рік - це 475,3 гривні.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, що потрібно вимкнути з розеток, щоб не платити шалені гроші за світло.

Також наш портал інформував, холодильник, комп'ютер і навіть смартфон: як користуватись технікою, щоб не переплачувати за світло.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, що економія починається з лічильника: в обленерго дали інструкцію для зменшення платіжки.