67-річна пенсіонерка Ніна Іванівна поділилася історією про непостійні виплати пенсії. Вона сумнівається у правильності нарахування та вважає, що за рахунок таких помилок співробітники Пенсійного фонду заробляють собі на премії.

Розмір пенсії постійно змінюється: у лютому, квітні, вересні та листопаді 2023 року виплати були меншими від нарахованих сум. У листопаді, наприклад, вона отримала на 433 гривні менше, ніж очікувала.

У березні 2024 року пенсію збільшили на 114 гривень, а у квітні знову знизили більш як на 600 гривень.

Пенсіонерка, фото - TASS
Пенсіонерка, фото - TASS

Популярні новини зараз
Пекло не покине Україну: коли температура перевалить за 40 градусів Київстар піднімає тарифи на 100%: чим це аргументують Українців очікує подорожчання двох комунальних послуг: кому готуватись до тарифного "нокауту" Українців 50+ хочуть звільнити від мобілізації — замінять на молодих
Показати ще

Ніна Іванівна продовжує працювати сезонним оператором котельні при лікарні та школі. Її зарплата хороша, і вона чула, що можна перерахувати пенсію з урахуванням нового коефіцієнта та із зарплати, якщо працюєш у школі чи комунальному господарстві. Вона попросила допомоги у роз'ясненні ситуації.

З протоколу розрахунку видно, що вона має майже 45 років стажу, але врахована зарплата за періоди з 2000 до 2016 року була не дуже великою. Тому загальний розмір пенсії виходить невеликий.

Журналіст Сергій Коробкін відповів на кілька запитань:

Пенсіонер. Фото: Capital.ua
Пенсіонер. Фото: Capital.ua
Пенсіонер. Фото: Capital.ua

Чому пенсію можуть зменшити без відома пенсіонера? У деяких випадках перерахунок пенсії може відбуватися автоматично, якщо Пенсійний фонд виявив переплату за попередні періоди.

Чому не перераховують доплату за стаж пенсіонерам, які працюють? Доплата за понаднормовий стаж може не нараховуватись, якщо пенсіонер продовжує працювати. У разі перерахунок проводиться лише після звільнення.

Кому перераховують пенсію одночасно за стажем та зарплатою? Ті, хто працює у певних сферах, таких як освіта чи комунальні служби, можуть мати право на перерахунок пенсії з урахуванням їхньої поточної зарплати.

Виплата пенсії
Виплата пенсії

Як проводиться перерахунок сезонним робітникам? Сезонні роботи можуть викликати плутанину у нарахуванні пенсії, оскільки можуть змінюватися суми доплат за понаднормовий стаж. Важливо своєчасно повідомляти Пенсійний фонд про факт працевлаштування чи звільнення, щоб уникнути переплат та недоплат.

Чи справді Пенсійний фонд навмисно зменшує пенсії, щоби заробити собі на премії? Ця думка пенсіонерки не має підтверджень. Причини зменшення пенсії можуть бути різноманітними та пов'язані з перерахунком, виявленням переплат чи змінами у законодавстві.

Також Ніна Іванівна отримує надбавку за пізніший вихід на пенсію. З жовтня 2011 року вік виходу на пенсію для жінок почали поступово піднімати. Через це Ніна Іванівна вийшла на пенсію у 56 років, замість 55. За це їй встановили довічну надбавку у розмірі 5% від базового розміру пенсії.

Нюанси надбавки за понаднормовий стаж

У разі доплата за перероблені 14 років становить 14% прожиткового мінімуму. Проте враховується не поточний розмір прожиткового мінімуму, а торік, що діяв. Через це надбавка зараз становить 293 гривні замість 350 гривень.

Як нараховують пенсію при сезонних роботах

Однією із причин зменшення пенсії може бути сезонна робота. При цьому важливо своєчасно повідомляти Пенсійний фонд про факт працевлаштування або звільнення, щоб уникнути переплат, які потім утримуються з пенсії.

Для точної відповіді на запитання щодо причин коливань розміру пенсії Ніні Іванівні потрібно звернутися безпосередньо до Пенсійного фонду.

Нагадаємо, пенсію можуть не виплачувати по 2 місяці: у ПФУ розповіли, як повернути гроші

Раніше ми писали, що з 1 липня українці отримають 20 тисяч гривень пенсії, але не всі: кому пощастить

Крім того, Знай.ua повідомляв, що у українців виплатять шалені гроші і допоможуть з бізнесом - як опинитися серед щасливчиків