Українці, які мають статус внутрішньо переміщеної особи (ВПО), щомісяця отримують соціальну виплату, яка залежить від їхньої категорії вразливості: 2 тисячі гривень або 3 тисячі гривень. Ці виплати спрямовані на підтримку переселенців, які через обставини були змушені залишити свої будинки.

Однак, якщо у ВПО змінюються обставини наприклад, покращується їхнє фінансове становище, змінюється місце проживання тощо, це може вплинути на право на отримання допомоги.

Виплати. Фото: скрін youtube
Виплати. Фото: скрін youtube

У такому разі людина повинна обов'язково повідомити про ці зміни органи соціального захисту, місцеву владу або центр надання адміністративних послуг протягом 14 календарних днів. Це передбачено пунктом 9 Постанови "Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам".

Якщо людина не повідомить про зміни, а держава продовжуватиме виплати на основі старих даних, це вважається помилковою виплатою. Відповідно до пункту 29 цієї постанови, вимоги органів соцзахисту про повернення помилково виплачених коштів законні.

Популярні новини зараз
Українцям дозволили не платити за деякі комунальні послуги: за якої умови Випробування темрявою та холодом: експерт закликав готуватися Весь світ може більше не побачити легендарних ABBA разом: один із музикантів розкрив таємницю З 1 липня українці отримають 20 тисяч гривень пенсії, але не всі: кому пощастить
Показати ще

Переказ коштів, скріншот: YouTube
Переказ коштів, скріншот: YouTube

Іншими словами, якщо Ви не повідомите про зміну обставин і продовжите отримувати допомогу, яку вже не маєте права отримувати, Ви зобов'язані повернути ці гроші.

Щойно органи соцзахисту виявлять факт переплати, вони мають визначити суму незаконно виплачених коштів. Про це вони повинні повідомити одержувачу протягом 30 робочих днів, надіславши повідомлення поштою або за допомогою електронного зв'язку.

Людина, яка працює за ноутбуком
Людина, яка працює за ноутбуком

Якщо після отримання повідомлення людина не поверне отримані кошти у встановлений термін, органи соціального захисту можуть звернутися до суду для стягнення цієї суми у примусовому порядку.

Таким чином, якщо ВПО не повідомить про зміни вчасно, вона ризикує опинитись у ситуації, коли доведеться повертати помилково отримані гроші, а якщо цього не зробить добровільно, кошти можуть бути стягнуті через суд.

Нагадаємо, пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

Раніше ми писали про те, що українцям надають фінансову підтримку: як оформити грошову допомогу

Вам буде цікаво дізнатися кожному члену сім'ї по 3600 грн: українцям обіцяють тримісячну підтримку