Уряд України активно працює над реформуванням пенсійної системи, щоб підвищити розмір виплат та покращити життя людей. Одним із ключових елементів цієї реформи є запровадження накопичувальної пенсії.

Про це розповіла перший заступник голови Міністерства соціальної політики Дар'я Марчак в інтерв'ю для "24 Канал".

Що таке накопичувальна пенсія

Накопичувальна пенсія — це система, за якої частина коштів із зарплати працівника відкладається на його особистий рахунок. Ці кошти інвестуються, і за рахунок отриманого прибутку зростають протягом трудової діяльності людини. На пенсії ці накопичення, разом із солідарною пенсією, становитимуть виплату, яка буде значно вищою, ніж за нинішньою системою.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Популярні новини зараз
В Україні знову індексують пенсії: цифри та прогнози Соціальна допомога для пенсіонерів: які документи потрібні для оформлення Соціальна допомога за новими правилами: платитимуть тим, хто раніше і не сподівався Літо перейде в морозну зиму: погодні аномалії в Україні продовжаться - синоптик
Показати ще

Завдяки запровадженню накопичувальної системи та підвищенню солідарної пенсії (до 40%), загальний розмір виплат може зрости до 60% від зарплати, тобто загальна пенсія може збільшитись у 2 рази.

Як буде працювати накопичувальна пенсія в Україні

Планується, що функціонувати нова пенсія буде наступним чином:

  • Обов'язкова участь: Всі працюючі українці будуть зобов'язані робити внески до накопичувальної системи. Розмір внесків ще не визначено, але, ймовірно, він становитиме певний відсоток від зарплати.

  • Особисті рахунки: Кожен працівник матиме свій особистий рахунок, на який йтимуть його внески. Ці рахунки будуть управлятися спеціальними компаніями -накопичувальними фондами.

  • Інвестування: Накопичувальні фонди будуть інвестувати кошти з рахунків своїх клієнтів у різні активи, такі як акції, облігації, нерухомість тощо. Мета інвестування - отримати максимальний прибуток для клієнтів.

  • Виплата пенсії: На пенсії накопичені кошти, разом із солідарною пенсією, виплачуватимуться пенсіонеру.

Переваги накопичувальної пенсії:

  • Більш високі пенсії: Завдяки інвестуванню накопичень, пенсії в майбутньому можуть бути значно вищими, ніж за нинішньою системою.

  • Фінансова незалежність: Накопичувальна пенсія дає людям більше фінансової незалежності на старості.

  • Стимулювання економіки: Накопичені кошти будуть інвестуватися в економіку, що призведе до її зростання.

Недоліки накопичувальної пенсії:

  • Ризики інвестування: Існує ризик того, що інвестиції не принесуть очікуваного прибутку, і накопичення на рахунках людей будуть меншими, ніж очікувалося.

  • Витрати на управління: Накопичувальні фонди стягуватимуть комісію за управління коштами на рахунках своїх клієнтів.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, які українці можуть залишитись без надбавок до пенсійних виплат.

Як повідомляли раніше, хто з українських пенсіонерів має право отримати матеріальну допомогу від держави.

Як писав "Знай" раніше, українцям розповіли, як отримати 2 або 3 пенсії.