У православному календарі це день вшанування пам'яті мучениці Агрипіни Римлянини. Інші назви свята: "Напередодні Іванова дня", "Іванівські ночі", "Люті коріння", "Обітна каша".

Купальницею прозвали день тому, що ще в давнину виник звичай 23 червня масово купатися у водоймах. Але у наших предків наклалися це свято та Івана Купала, тому багато прикмет і повір'їв збігаються. Тим більше, такої ночі, як Івана Купала, варто добре підготуватися заздалегідь.

Цього дня варто заготовити віники з молодих гілок берези, верби, липи, черемхи, смородини, горобин і калини. Можна додавати до них різні трави. А до першого віника, яким ви хочете сьогодні попаритися, потрібно додати полин, польову ромашку, м'яту, іван-да-мар'ю, богородицьку траву. Це захистить вас від хвороб.

Подібними віниками можна прикрашати будинок і роги корів, щоб вони мали більше молока. На поріг та вікна потрібно покласти будяки та кропиву, щоб захистити від нечисті, яка дуже активна в цей день. Була ще традиція для дівчат випрошувати додому різні дрібні прикраси.

Популярні новини зараз
Українцям будуть по-новому виплачувати пенсії: що змінилось Власники квартир та будинків отримають космічні штрафи, якщо не встигнуть до 1 липня – що треба зробити Війська Кім Чен Іна можуть увійти в Україну: чому потрібно "насторожитися" через союзництво РФ-КНДР Після скандалу з Тищенком, військові вимагають жорсткого покарання для цивільних чоловіків
Показати ще

Якщо на світанку ви виставите воду на сонці, то на неї можна після заходу сонця вмитися, щоб весь рік не хворіти. А взагалі треба обов'язково викупатися, інакше весь рік проведете у неприємностях. Бажано купатися саме у водоймі.

Що потрібно робити на Івана Купала

Звичайно, найголовніше повір'я про рожеву квітку папороті. Але на нього потрібно натрапити не навмисне, не бажаючи отримати від цього вигоду, тоді ви отримаєте щастя, багатство та чудодійну силу. Є й ворожіння на Івана Купала. Зробіть вінок, у середину покладіть свічку і пустіть за течією. Якщо вінок пішов на дно відразу, значить коханий розлюбив, якщо пристав до берега – чекайте на весілля ще мінімум рік. А чий вінок найдовше плавав, та й буде найщасливішою дівчиною. Якщо свічка найдовше прогоріла, то ви проживете довге життя.

Ще ви можете стрибнути через багаття парою, це приверне до будинку достаток. Але важливо не торкнутися полум'я, тоді духи дадуть те, що ви хочете. Обов'язково цього дня приберіть у будинку, неділю ви маєте зустріти у чистоті.

Що сьогодні не можна робити 23 червня

Сьогодні, як і в інший день, церква не вітає сварок, лайка, виступає проти наклепів, пліток, жадібності, заздрощів, зневіри. Не слід займатися важкою фізичною працею, заборонено відмовляти у допомозі тим, хто просить та розпивати міцний алкоголь.

Цього року свято Трійці збігається з напередодні свята Івана Купала, коли заведено купатися у водоймах. Але народні прикмети на Трійцю забороняють робити це – за повір'ями, можна потонути, тому краще прийняти ванну чи піти у лазню.

Нагадаємо, що Трійця: обряди, молитви та благословення з освяченою зеленню.

Раніше ми повідомляли, чому у 2024 році скасування Петрова посади і що робити українцям: правила харчування та заборони.