Набрати необхідний страховий стаж для виходу на пенсію стає дедалі складніше, тож українцям нагадали, як оформити соцдопомогу для людей похилого віку від держави. Відповідною інформацією поділився Урядовий портал.

Вимоги до страхового стажу для виходу на заслужений відпочинок зростатимуть до 2028 року. Щорічно мінімальний стаж підвищуватимуть на 12 місяців, тому деякі громадяни зіткнуться з труднощами при досягненні пенсійного віку.

Оформлення пенсії Фото: скрін youtube
Оформлення пенсії Фото: скрін youtube

У 2024 році для виходу на пенсію потрібно:

  • у 60 років – мінімум 31 рік стажу;
  • у 63 роки - від 21 до 31 року стажу;
  • у 65 років – від 15 до 21 року стажу.

Якщо людина за період трудової активності не змогла накопичити навіть 15 років страхового стажу, то з 65 років вона може отримувати соціальну допомогу. Однак за умови, що сукупний дохід сім'ї надає право на таку підтримку.

Популярні новини зараз
Воювати підуть не всі — в Раді розповіли, скільки всього українців планують забрати Весь світ може більше не побачити легендарних ABBA разом: один із музикантів розкрив таємницю Терміново змінюємо пенсійне посвідчення: у ПФУ розповіли українцям про важливий процес Споживачам електроенергії дали 5 днів: що потрібно зробити кожному
Показати ще

Виплати. Фото: скрін youtube
Виплати. Фото: скрін youtube

Розмір соціальної допомоги для 65-річних українців дорівнює прожитковому мінімуму для осіб, які втратили працездатність. У 2024 році це 2361 гривні. Сума виплати може змінюватись відповідно до перерахунку прожиткового мінімуму.

Як оформити соцдопомогу?

Для отримання соціальної допомоги необхідно звернутися до органів соціального захисту за місцем реєстрації чи фактичного проживання.

Які документи знадобляться:

  • заяву на надання допомоги;
  • паспорт;
  • трудова книжка;
  • довідка ПФУ про наявний стаж;
  • декларація про доходи.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, ПФУ дав українцям 14 днів на оновлення документів: інакше субсидії не буде.

Також наш портал інформував, вистачить і 15 років стажу: кому дозволять вийти на пенсію на пом'якшених умовах.

Крім того, ми писали, пенсіонерам підвищили ще одну надбавку: хтось отримає на 300 гривень більше.