У православному календарі це день вшанування пам'яті святителя Тихона, єпископа Амафунтського. Інші назви свята: "День Тихона", "Тихін Толока", "Утишник".

Цього дня Тихонові моляться ті, хто потребує заспокоєння, чимось зляканий, схвильований або хто страждає від зубного болю. З 16 червня завершуються усі посівні роботи.

Наші пращури мали змогу ставити в цей день пишні столи для трудівників, яких запрошували, щоб удобрити землю гноєм. Робота ця важка та брудна, тож трудівників і пригощали. А ще це був спосіб допомогти бідним сім'ям заробити та трохи відпочити разом із усіма за столом.

Для дівчат був цікавий ритуал. Вважалося, що якщо о 12-й ночі вони голі оббігуть городні грядки і хоча б почнуть їх прополювати, це допоможе захистити посіви від хвороб і шкідників.

Популярні новини зараз
За чоловіків візьмуться спецкомісії: кого перевірять відразу Пільговий зв'язок для пенсіонерів: у "Київстар" пояснили, як підключити Потрібно терміново нести документи: українським пенсіонерам дозволили у червні "відновити" виплати Готуйте додаткові 300 гривень: українцям прийдуть перераховані платіжки
Показати ще

Святому Тихонові можна помолитися за хороший урожай. Люди, у яких розболілися зуби, просять його втихомирити біль. Якщо дитина чогось дуже злякалася, то мати може помолитися святому, щоб вона допомогла втішити дитячу душу. Дитину треба нарядити в білу сорочку, відвести до водоймища, тричі вмити і прочитати молитву Тихону. Потім сорочку потрібно прополоскати у воді та надіти на дитину, щоб на ній вона й висохла. Після цього страхи мають піти.

Обов'язково перетрусіть сьогодні постіль, почистіть подушки, випрайте або вивітріть ковдри, відправте щось у хімчистку, а постіль добре випрати. Вважається, що так можна витрусити з постільної білизни всю лінь, яка накопичилася за рік. Вона заважає після сну бути бадьорим. За прикметою, вже наступного дня ви будете сповнені сил та енергії.

Ще часто цього дня проводять любовні ритуали та обряди, читають змови на залучення половинки та навпаки, щоб послабити романтичні почуття. Якщо дівчині докучає своєю любов'ю якийсь хлопець, то можна позбутися його почуттів. Для цього сьогодні потрібно надіти на себе мішок, зробити з мотузки собі пояс та піти до дерева з жіночою енергетикою. Такими деревами зазвичай виступають осика, вишня, береза ​​чи черешня. Важливо, щоб на дерево падало місячне світло. Дерево треба обійняти і проговорити: "Мішок наділу, рабу Божому (ім'я хлопця) набридла. Перестане мене любити, перестане за мною ходити. Від мене відв'яжеться, до іншої прив'яжеться". Потім мотузку треба повісити на дерево на гілку і сказати: "Навіть мотузку дам, щоб знайшов дівчину там. Від мене подалі, і якомога раніше. Амінь". Іти треба, не оглядаючись.

Закохана пара, фото: Знай.ua
Закохана пара, фото: Знай.ua

Що не можна робити 16 червня

Сьогодні, як і будь-якого іншого дня, церква не вітає лайки та сварок, наклепів, жадібності, заздрощів, зневіри. Не можна відмовляти у прохачому.

Народні прикмети не радять у цей день працювати на городі – вся робота буде нанівець. Забороняється шуміти і лаятися - злякаєш щастя, і обговорювати заручини та весілля - інакше розладнається. Також вважається, що на Тихона не можна замішувати тісто та пекти – можна віднадити фінансове благополуччя.

Випічка / фото: depositphotos
Випічка / фото: depositphotos

Також Курбан-байрам у 2024 році припадає на 16 червня. Це ісламське свято, яке відзначає закінчення хаджу через 70 днів після Ураза-байрам. Свято вшановує пам'ять про жертвопринесення пророка Ібрахіма і триває кілька днів.

Свято Курбан-байрам цього року триває чотири дні – з 16 по 20 червня.

Святкування починається дуже рано, на світанку. Цього дня віруючі вирушають до мечеті, щоб прочитати святковий намаз (молитву), зазвичай між 7 та 9 годинами ранку. Перед цим обов'язково потрібно зробити омивання, підстригти волосся та нігті та одягти чистий одяг. Перед молитвою віруючим не рекомендується їсти.

Мечеть, Рамадан, фото з вільних джерел
Мечеть, Рамадан, фото з вільних джерел

Нагадаємо, що натільний хрестик може приховувати небезпеку: коли варто насторожитися.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.