Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Важливо розповісти, хто із пенсіонерів може звернутися до Пенсійного фонду для призначення надбавки до пенсії.

Відомо, що в Україні вже 14 червня відзначили Всесвітній день донорства. У Пенсійному фонді України нагадують, що частина донорів може отримувати надбавки до пенсії.

Про це стало відомо завдяки повідомленню прес-служби Пенсійного фонду України.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Право на надбавку до пенсії мають почесні донори - люди, які безоплатно здали 40 разових максимально допустимих доз крові або 60 разових максимально допустимих доз плазми.

Популярні новини зараз
Зміни у військових квитках: що потрібно знати кожному Відключення газу: які будинки залишаться без постачання Можливі серйозні зміни у тарифах на електроенергію: відома дата Бронювання не захистить: кого можуть мобілізувати прямо з ТЦК
Показати ще

Після набуття статусу Почесного донора України та виходу на пенсію такі люди мають право на надбавку у розмірі 10 відсотків від затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу з розрахунку на місяць.

донорство крові, фото: ООС
донорство крові, фото: ООС

Це передбачено статтею 21 Закону України від 30.09.2020 № 931-IX “Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові”.

Яку надбавку почесний донор може отримати 2024 року

Згідно з державним бюджетом України на 2024 рік з 1 січня прожитковий мінімум на одну особу з розрахунку на місяць становить 2 920 гривень. Таким чином, надбавка до пенсії почесним донорам з 1 січня становить 292 гривні (у 2023 році почесні донори отримували 258,9 гривні надбавки до пенсії).

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Як отримати надбавку до пенсії за донорство

Для призначення надбавки за донорство вперше пенсіонер має звернутись до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України з відповідною заявою.

При цьому слід пред'явити:

- Документ, що засвідчує особу (паспорт);
- ідентифікаційний номер;
- Посвідчення донора.

Нагадаємо, вистачить і 15 років стажу: кому дозволять вийти на пенсію на пом'якшених умовах.

Раніше повідомлялося, пенсія буде на третину вищою: українцям розповіли, як забезпечити собі ситу старість.

Також, трудовий стаж можуть не зарахувати: про що потрібно подбати українцям.