В Україні більшість власників електромобілів вважають за краще заряджати свої автомобілі вдома або поряд з будинком, у гаражі або на стоянці, використовуючи загальнодоступні зарядні станції лише для довгих поїздок або у разі потреби термінової зарядки.

Точних даних про те, скільки саме власників не мають можливості зарядки будинку, немає, але з опитувань відомо, що для більш ніж 90% покупців наявність домашньої зарядки була вирішальним моментом при виборі електромобіля.

електрокари в Україні
електрокари в Україні

Тому побутовий тариф на електроенергію відіграє важливу роль, адже саме від нього залежить вартість заряду автомобіля на кожні 100 кілометрів. Підвищення цього тарифу може вплинути на економіку експлуатації електромобілів.

Для оцінки впливу слід здійснити розрахунки, які покажуть, наскільки збільшиться вартість зарядки.

Популярні новини зараз
Українців можуть змусити повернути виплати: юристи кажуть, що все законно Графіки відключення електроенергії на 25 червня Комунальники вирішили встановити тарифний рекорд: з липня доведеться платити набагато більше Українцям обіцяють глобальні пенсійні зміни: буде розміром 60% від зарплати
Показати ще

Як приклад можна взяти середню легкову електрокар класу "С", що споживає в міському циклі близько 17 кВт-год на 100 км. Враховуючи втрати на ефективність зарядки та обслуговування батареї, загальна витрата становить приблизно 18,7 кВт-год на 100 км.

За старим тарифом це коштувало приблизно 50 гривень за 100 км, а за новим – близько 80 гривень.

Електрокари, фото: gettyimages
Електрокари, фото: gettyimages

Якщо використовувати двозонний лічильник і заряджати автомобіль у нічний час за пільговим тарифом, вартість заряджання знижується приблизно вдвічі. Для кращого розуміння економічної ефективності порівняємо це із зарядкою на платних швидкісних зарядних станціях за ціною близько 15 гривень за кВт-год.

Також врахуємо витрати на паливо для автомобіля з двигуном внутрішнього згоряння, наприклад, на 100 км у міському циклі: 10 літрів бензину по 55 гривень за літр або еквівалентні 12 літрів зрідженого газу по 27 гривень за літр.

Нагадаємо, М ercedes презентував електричний "Гелік": тільки не показуйте його депутатам

Раніше ми писали про те, що у країни збирають електричний суперкар для копів Лос-Анджелеса: ніхто не сховається.

Крім того, Знай.ua повідомляв, L amborghini, розкіш, 500 "конячок" і навіть V6: найкрутіші варіанти тюнінгу рідного Lanos