Юридичний радник для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) пояснив, що критерії продовження виплати допомоги на проживання ВПО розроблені так, щоб не лише підтримувати переміщених осіб, а й стимулювати їх до економічної самостійності.

Розберемо, чому деякі сім'ї втрачають цю допомогу через два місяці після її продовження.

Ця інформація стосується тих ВПО, яким виплати продовжили на додаткові шість місяців. У таких сім'ях, якщо є кілька працездатних членів, один з них може не працювати за наявності особливих обставин (наприклад, якщо діти навчаються онлайн).

Виплати: джерело: YouTube
Виплати: джерело: YouTube

Інші працездатні члени сім'ї повинні протягом двох місяців з дня призначення допомоги зареєструватися в центрі зайнятості як безробітні, шукати роботу, працевлаштуватись або відкрити власну справу.

Популярні новини зараз
Пенсіонерів змусять працювати на п’ять років довше – хто може забути про пенсію у 60 років Потрібно терміново нести документи: українським пенсіонерам дозволили у червні "відновити" виплати Маршрутники вирішили підняти ціни на проїзд: доведеться платити у половину більше "Нафтогаз" попередив усіх власників газових приладів: що потрібно зробити кожному
Показати ще

Багато переміщених осіб повідомляли, що їхню допомогу було скасовано у травні, хоча заяву на продовження вони подали у квітні. Це пов'язано з постановою Кабміну №94 від 26 січня 2024 року, згідно з якою допомога на проживання ВПО, яка звернулася за продовженням з лютого до квітня 2024 року, призначається з 1 березня 2024 року.

Офісні працівники. Фото: скриншот Youtube
Офісні працівники. Фото: скриншот Youtube

Тобто, якщо до 1 травня людина не здійснила дій з працевлаштування, виплата припиняється незалежно від того, коли саме було подано заяву.

Для тих, хто звертається за продовженням виплат у травні чи червні, ситуація інша – вони мають повні два місяці на працевлаштування або реєстрацію в центрі зайнятості. Цей термін починається з 1 травня або 1 червня відповідно, оскільки допомога призначається з першого числа місяця, в якому було подано заяву.

А ми нагадуємо, кому автоматично перерахують субсидію, а хто має йти оформляти знову

Раніше стало відомо про те, що пенсіонерам пообіцяли жалюгідну надбавку: вистачить на кілька буханців хліба

Крім того, Знай.ua повідомляв, що з українців на межі депортації з Норвегії: що сталося