Народне свято День Варнави відзначається 11 червня (дата за старим стилем – 24 червня). Присвячується пам'яті апостола від 70-ти Варнави (Йосифа), єпископа Медіоланського.

Батьківщина святого Варнави – острів Кіпр. Туди його предки переїхали з Палестини під час воєн. При народженні хлопчика назвали Йосипом. Батько з матір'ю виховували в ньому любов до Господа з ранніх літ. Коли він став повнолітнім, батьки віддали його в учні до відомого рабина Гамаліїла в Єрусалимі. Разом з Йосипом там навчав слово Боже Савл – майбутній апостол Павло.

Традиції та обряди на Варнаву

Починаються русальні дні, коли водяні парфуми стають видимими. Вони веселяться та влаштовують весілля. Добре, якщо русалка обирає в чоловіки дідька. Якщо ж вона звертає увагу на живу людину, то заманює її в глухе місце, де лоскоче до смерті.

У День Варнави забороняється рвати траву та косити сіно. Таким чином можна в будинок принести нечисть, яка в ній катається і ділить між собою жереб і дільниці: хтось вирушить малою дитиною в колодязі плакати і людей лякати, хтось – отрутою наповнювати траву в полях, хтось – хомути та віжки у сінях сплутувати. Причому вона робить це не в звичайний нічний час, а опівдні.

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими "ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Гроші змусять повернути державі: українців попередили За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

Що не можна робити 11 червня

Цього дня суворо заборонено зривати дикі трави та польові квіти, але можна збирати врожай на городі.

У Варфоломіїв день прийнято ворожити, але віруючим варто пам'ятати, що церква засуджує будь-які ворожіння. Також жінкам не можна гадати під час менструації.

День вдалий для починань, нових справ, ремонту, переїзду, працевлаштування.

Також у цей день не варто змінювати зовнішність та робити стрижку, робити татуювання та пірсинг.

Нагадаємо про нові дати свят: коли у 2024 році відзначають Трійцю, Вознесіння та Різдво Івана Предтечі.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.