Для хлібної галузі склалась складна ситуація з постачанням електроенергії, що вплине на кінцеву ціну хліба. Очікується, що ціни на хліб зростуть на 10% найближчим часом, а в наступні місяці - ще на 20%.

Про це повідомив президент "Всеукраїнської асоціації пекарів" та директор "Київ Хліб" Юрій Дученко для AgroPortal. Він сказав, що більшість підприємств хлібної галузі є критичною інфраструктурою і не повинні відключатись від електроенергії, на практиці їх все ж відключають.

борошно
борошно

Підприємства, які можуть, використовують електрогенератори, але це впливає на стабільність роботи та ціни.

"Хлібна галузь споживає не так багато електроенергії, але аварійні відключення призводять до виробництва неякісної продукції та пошкодження обладнання. Не всі заводи мають генератори, а ті, які мають, повинні бути попереджені заздалегідь, щоб переключити виробництво на аварійний режим на 2-3 години", – пояснив Дученко.

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми
Показати ще

Пекарня, фото: Держслужба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів
Пекарня, фото: Держслужба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Він також підкреслив, що ситуація вже призвела до дефіциту потужностей, оскільки деякі заводи не можуть відновити обладнання після відключень. Графіки відключення електроенергії також порушують виробничий цикл, оскільки 2-годинне відключення зрушує графік випуску хліба на 8 годин.

Електрика у собівартості хліба складає 50 копійок, але якщо використовувати генератор, то вартість зростає до 1,5 гривні.

Крім того, є проблема з бронюванням працівників, що змушує підприємства змінювати графік роботи, скорочувати обсяги та асортимент виробництва. Також є нестача зерна другого і третього класу.

Пекарня, Getty Images
Пекарня, Getty Images

"Ми терміново повинні обговорити ситуацію з усіма учасниками процесу та підписати меморандум з аграріями та експортерами під егідою профільного міністерства, оскільки борошномели вже не можуть знайти достатньо зерна. Ціни на борошно зросли на 25-30%", – додав Дученко.

Нагадаємо, цінові гойдалки на продуктовому ринку: дешевшає, дорожчає, що очікувати влітку

Раніше ми писали про те, що дорожче – не означає краще: як вибрати по-справжньому корисний та якісний хліб

Вам буде цікаво дізнатися хліб стане ще дорожчим: як нові тарифи на електроенергію позначаться на виробництві