В Україні зростає попит на автокредити. Населення частіше купують нові авто в кредит. Експерт розповів, які автомобілі купують, умови їх кредитування та дав прогноз на другу половину року.

Про це пише Obozrevatel.

За перші 5 місяців 2024 року частка кредитного продажу нових авто склала 15% від загального обсягу. Це на 4% більше, ніж у січні-травні 2023 року, а середньомісячна кількість авто, куплених в кредит за цей період, склала 900 шт.

Купівля авто
Купівля авто

Найпопулярніші авто

У ціновому діапазоні $16-45 тис. українці обирають Toyota, Renault, Volkswagen, Skoda та BMW. У сегменті дешевих авто ($10-18 тис.) лідирують Renault, BYD, Citroen, Chery та Geely.

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими "ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

Умови кредитування

Українці обирають кредити з найнижчими доступними ставками (від 0,01%) на термін 1-3 роки з першим внеском 40-60% вартості авто.

Фактори, які впливають на попит на автокредит

До основних факторів впливу на попит, можна віднести:

  • зростання доходів населення: якщо доходи українців зростатимуть, це може призвести до збільшення попиту на нові авто, у тому числі й на автокредити;

  • зміна державних програм, коли уряд може запровадити нові програми, які стимулюватимуть покупку авто, наприклад, програми з частковою компенсацією відсотків за кредитами;

  • зміна пропозиції на ринку: поява нових моделей авто, більш вигідні умови кредитування від інших банків також можуть вплинути на попит.

Експертний прогноз

Попит на автокредити може знизитися в другій половині 2024 року через війну, девальвацію гривні та зростання цін на авто. Проте, його можуть стимулювати подальше зниження облікової ставки НБУ, поява нових конкурентних пропозицій на ринку, а також покращення ситуації з безпекою в країні.

Купівля авто, скріншот
Купівля авто, скріншот

Нагадаємо, що є 5 причин перевірити свою кредитну історію.

Як повідомляли раніше, колектори обривають телефони українців.

Як писав "Знай" раніше, померлі родичі можуть обтяжити вас боргами.